Kolumne

Žarko Jokanović [ Izvor: Blic ]

20. 06. 2021. 18:04 7

Žarko Jokanović: Proleteri na krofnama

Dok mirno posmatrate kako vam zemlja postaje kineska kolonija i deponija prljavih tehnologija - dobili ste krofne. Prebacili ste normu u u fabrici sa stranim gazdama, pa je menadžment fabrike odlučio da svakog radnika nagradi - jednom krofnom. I to je sjajna vest za vas napredno-trpeljive.

Nisu vam valjali Tito, socijalizam i samoupravljanje - pa sad jedite krofne! A dok svako od vas glođe svoju nagradu, kako vođino "Zlatno doba" i nalaže, ne obazirete se puno na činjenicu da se gušite u otrovima najprljavijih tehnologija koje vam ovdašnji vođa, svojom "mudrom" politikom - velikodušno obezbedio. I tek će.

Za to vreme kineski radnici seksualno uznemiravaju devojčice u okolini Bora, dok se majke žale da policija nije pravovremeno reagovala da ih pohapsi. Istovremeno, kineske gorile iz obezbeđenja fabrike u Zrenjaninu terorišu građane Srbije koji drže konferenciju za štampu - u svojoj zemlji.

Mada je vođa zapenio da država neće dozvoliti ekološke proteste, jer to plaši strane investitore, a njemu su samo pare bitne. Ne i Ustav, koji garantuje pravo na miran protest. Jer, on je ovde zbog para, a ne zbog Ustava i ljudskih prava. Ali, bitno je da oni koji brinu o tome, pravo imaju u malom prstu.

Kao, na primer ministarka pravde koja na televiziji priča o tome kako uhvaćeni mafijaš može biti osuđen na smrtnu kaznu, koja je u ovoj zemlji ukinuta pre skoro 20 godina. Ali to je tako napredno da ministarka pravde nema pojma šta piše u zakonima, jer zakon su oni sami. I ono što oni kažu.

Zato je Vrhovni sud, iz samo sebi znanih razloga, poništio presudu narko-bosu, pa se ne bi trebalo čuditi da na ponovljenom suđenju dotični bude nagrađen, umesto kažnjen. Jer, u Srbiji prekršioci zakona najbolje prolaze.

Jedan od njih, osuđeni silovatelj, koji je robijao jer je silovao ženu, a nakon toga je i ošišao - ovih dana u Skupštini Srbije stranim diplomatama i stručnjacima govori o problemu nestalih lica na Kosovu, jasno stavljajući do znanja koliko je ozbiljna ova vlast kad im se tako ozbiljnim problemima bavi društveni talog.

Al' sve se to može zabašuriti graktanjem na Crnu Goru, za koju se ovde još veruje da je nezavisna država, tako da se naša najveća kineska četvrt u Evropi, iz petnih žila upinje da sopstveni status kolonije kompenzuje kolonizatorskim delovanjem u Crnoj Gori, za šta se koriste trabanti ovdašnjeg vođe sa crnogorske političke scene, koje ne prezaju ni od najbestidnijih laži. Poput one, u srpskim medijima izrečene laži - da se deklaracijom o Srebrenici koju je usvojila crnogorska Skupština "srpski narod i Srpska pravoslavna crkva proglašavaju za genocidne". A istina je sasvim drugačija.

Nijednom rečju ta crnogorska deklaracija ne pominje Srpsku pravoslavnu crkvu. I u toj deklaraciji je izričito napisano da Skupština Crne Gore: "osuđuje pokušaje pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom, hrvatskom ili bilo kom drugom narodu za genocid, zločine protiv čovečnosti ili razne druge zločine, jer odgovornost može biti isključivo individualna, a nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački". Istovremeno Skupština Crne Gore "najoštrije osuđuje sve zločine počinjene na prostorima bivše Jugoslavije..."

Eto, sitnica. Bitno je optužiti druge i sprečiti da se ista ta rezolucija pojavi u celini u ovdašnjim medijima, kako bi ljudi znali šta zaista u njoj piše. Ali, ova zemlja je dolaskom ove vlasti prestala da bude prirodno stanište za istinu, jer je postala neprirodno stanište najgorih gebelsovskih laži, podmetanja, manipulacija i propagande. Pa ćemo sada ganjati Crnogorce za ono što je i Skupština Srbije usvojila 2010. godine. Doduše, ne pominjući direktno reč "genocid", već se pozivajući na presudu iz Haga, kojom je utvrđeno da je u Srebrenici jula 1995. godine izvršen genocid. Nije šija - nego vrat.

Zato vas pozdravljam vašim tradicionalnim pozdravom: Glavu u pesak, kao nojevi - ionako ste samo nebitni brojevi.

Zauvek vaš poslušni građanin, Srba

P. S.

To što jedan pomahnitali vođa pokušava da borbu za zdrav vazduh i vodu predstavi kao subverzivnu delatnost - odbijte mu na proviziju...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati