Izbori 2024

[ Izvor: Agencije ]

05. 03. 2024. 11:50 0

Koji je krajnji rok za raspisivanje izbora u Beogradu?

Predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić izjavio je za RTS da je poslednji rok da se raspišu izbori za odbornike Skupštine Beograda 3. april i da je gotovo nemoguće da izbori za gradske odbornike i odbornike beogradskih opština budu održani istovremeno.

Od ponedeljka teče rok od mesec dana za raspisivanje beogradskih izbora. Po Zakonu o lokalnoj samoupravi to treba da uradi predsednik Skupštine Srbije, ali on još nije izabran.

Kako navodi RTS, očekuje se da će se to dogoditi na sledećoj konstitutivnoj sednici republičkog parlamenta, koja je zakazana za naredni utorak.

Prvo što bi predsednik mogao da uradi istog ili sledećeg dana jeste da raspiše izbore za Skupštinu grada Beograda. Izbori bi tako mogli da se održe od 12. marta najranije za 45 dana, a najkasnije za dva meseca.

- Zakonom predviđen rok je mesec dana da se raspišu izbori. Dakle, poslednji rok da se raspišu izbori je 3. april 2024. godine. Ako se ide na najkraći rok, ja zaista ne znam kada će to biti, to bi onda mogao da bude neki 28. april, a maksimalni rok, ukoliko raspiše 13. aprila, jeste 13. jun - rekao je Lukić.

Kako u junu ističu mandati odbornika u beogradskim opštinama, nameće se pitanje da li će istog dana kada i gradski biti održani i redovni opštinski izbori.

- Za lokalne organe vlasti na teritoriji grada Beograda, odnosno za gradske opštine, otprilike rokovi da se održe izbori su krajem juna, početkom jula. A ovde smo videli da su rokovi malo raniji, tako da gotovo je sigurno nemoguće da budu sprovedeni zajedno izbori za lokalne organe vlasti u gradu Beogradu i za gradske opštine - naveo je Lukić.

On je dodao da je privremeni organ koji postoji, koji će nastaviti da radi, potpuno vlastan da raspiše i te lokalne izbore za izbor odbornika gradskih opština, odnosno njihove skupštine.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, dok se ne izaberu organi vlasti u Beogradu, gradom će upravljati i dalje Privremeni organ koji ima nadležnosti gradonačelnika, Gradskog veća i Skupštine grada.

Što se tiče novih izbora u Beogradu, čim se raspišu, Gradska izborna komisija dužna je da u roku od tri dana obezbedi obrasce za kandidovanje, kako bi izborne liste imale 20 dana do održavanja izbora.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati