Izbori 2024

[ Izvor: N1 ]

22. 12. 2023. 22:02 15

Bilčik ponovo o izborima: Zabrinut zbog nepravilnosti

Izvestilac za Srbiju Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik još jednom je pojasnio svoj stav u vezi sa poslednjim izborima u Srbiji, zbog kako je naveo, brojnih pogrešnih tumačenja njegovih izjava.

Njegovu izjavu prenosimo u celosti:

"U svetlu brojnih pogrešnih tumačenja mojih izjava posle vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, želeo bih da razjasnim neka pitanja kako bi se izbeglo dalje širenje nepotpunih informacija.

Prevremeni parlamentarni izbori 17. decembra održani su usred društveno i politički podeljenog ambijenta. Iako su izbori tehnički dobro vođeni i protekli bez većih problema, međunarodni posmatrači su prijavili brojne nepravilnosti.

To uključuje zloupotrebu javnih resursa, nedostatak razdvajanja zvaničnih funkcija od aktivnosti u okviru kampanje, zastrašivanje i pritisak na birače, uključujući slučajeve kupovine glasova.

Pored toga, REM je bio pasivan tokom cele kampanje i njegovi predstavnici nisu komunicirali sa međunarodnim posmatračima.

Kao stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, uvek sam pozivao srpske vlasti da u potpunosti ispoštuju preporuke OEBS/ODIHR-a o sprovođenju izbora. U mom najnovijem izveštaju o Srbiji koji je usvojila velika većina poslanika EP u maju 2023. godine, postoji nekoliko paragrafa koji se odnose na sprovođenje izbora.

Konkretno, paragrafom 24 pozivamo Srbiju da se u potpunosti pozabavi preostalim preporukama OEBS-a, posebno pristupom konkurentskih kandidata medijima, povećanjem transparentnosti i proverljivosti finansiranja kampanje, kao i merama koje bi sprečile pritiske na birače i zloupotrebe administrativnih resursa, u konsultaciji sa stručnjacima organizacija civilnog društva i dosta uoči narednih izbora, kako bi se sprečile nepravilnosti i bilo kakve prevare i garantovalo demokratsko funkcionisanje zemlje.

Zaista sam zabrinut zbog broja pritužbi i nepravilnosti koje se prijavljuju. Da bismo detaljno ocenili ove izbore, potreban nam je završni izveštaj misije OEBS-a.

Imperativ je da se svi izborni nedostaci i žalbe istinski rešavaju u institucijama Srbije. Računamo na njihovu punu posvećenost saradnji sa međunarodnim organizacijama.

Otklanjanje konkretnih nepravilnosti na dan izbora i sistemskih nedostataka u izbornom okviru ostaje u interesu svih - države, birača i napretka Srbije na putu ka EU", naveo je Bilčik, a prenosi N1.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati