Svet

[ Izvor: Glas Amerike ]

16. 04. 2024. 19:38 7

Zabrinutost zbog izbora: Odbor Senata o stanju demokratije u Srbiji

Američki Kongres je u izmenjenom tekstu predloga zakona o Zapadnom Balkanu, koji u utorak razmatra senatski Spoljnopolitički odbor, izrazio duboku zabrinutost zbog stanja demokratije u Srbiji.

Parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji - i ono što je usledilo odmah posle njih - povod su za duboku zabrinutost u pogledu stanja demokratije u Srbiji, između ostalog iz zbog konačnog izveštaja Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a, navodi se u tekstu zakonskog predloga pod nazivom "Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana", piše Glas Amerike.

Zakon je Senatu u maju prošle godine podnela demokratska senatorka Džin Šahin, predsedavajuća senatskog Pododbora za Evropu, uz podršku kolega iz obe političke stranke. Šahin je sada predložila izmene tog zakona.

U tekstu predloga podseća se da je u izveštaju ODIHR-a utvrđeno da su postojali "nepravdeni" izborni uslovi, da je bilo "brojnih proceduralnih nedostataka, uključujući nekozistentnu primenu zaštitnih mera tokom glasanja i brojanja glasova i česte primere prevelikih gužvi (overcrowding) i kršenja tajnosti glasanja, te da je bilo brojnih slučajeva grupnog glasanja". Ističe se i da je u izveštaju navedeno da se "glasanje mora ponoviti" na nekim biračkim mestima.

- Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju takođe je navela da su zvaničnici u Srbiji optužili uglavnom mirne demonstrante, opozicione stranke i civilno društvo da "pokušavaju da destabilizuju vladu", što je zabrinjavajuća optužba koja ugrožava bezbednost važnih elemenata društva u Srbiji - navodi se u zakonskom predlogu, prenosi Glas Amerike.

U tekstu predloga, između ostalog se navodi i da bi Srbija i Kosovo trebalo da postignu hitan napredak u primeni Aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, koji je postignuto u februaru prošle godine u Ohridu.

- Jednom kada je postignut dovoljan napredak u primeni aneksa, SAD bi trebalo da razmotre unpređenje inicijativa za jačanje bilateralnih odnosa, što bi moglo da obuhvati: uspostavljanje bilateralnog strateškog dijaloga sa Kosovom i Srbijom, unapređenje konkretnih inicijativa za produbljivanje trgovine i investicija - navodi se u predlogu i poručuje da bi "SAD trebalo da nastave da podržavaju sveobuhvatni konačan sporazum Kosova i Srbije zasnovan na međusobnom priznanju".

Uz podršku senatora Rodžera Vikera, Bena Kardina, Dika Durbina i Krisa van Holena, cilj predloga senatorke iz Nju Hempšira je promocija saradnje među zemljama Zapadnog Balkana, ali i saradnju tih zemalja sa Sjedinjenim Državama.

Gotovo ista grupa senatora predložila je sličan zakon i prošlom sazivu Senata, ali nije usvojen.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati