Izbori 2024

[ Izvor: Mediji ]

03. 12. 2023. 13:14 23

ProGlas u Kosovskoj Mitrovici: Ne zanimate vlast

Tribina „Potpiši i podrži ProGlas" održana je na Kosovu i Metohiji, i to na poziv građana Kosovske Mitrovice. Na tribini su govorili dr Miodrag Jovanović, profesor Univerziteta u Beogradu, pisac i izdavač Gojko Božović, kao i Milica Andrić Rakić, programska menadžerka Nove društvene inicijative.

Božović je najpre poručio: "Došli smo u najboljoj volji da razgovaramo i da vas čujemo".

- Obični ljudi imaju mnogo više razumevanja i solidarnosti sa našim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji, nego što to ima vlast koja vlada Srbijom više od 10 godina. Kako običan svet živi, koje su njegove realne potrebe - mi to ne saznajemo od onih koji vladaju. Vlast se personalizovala. Postala je duboko lična, bez odgovornosti i obaveza prema ustavnom poretku zemlje - rekao je Božović.

On je dodao da neko mora biti odgovoran za to što stanovnici Kosova i Metohije ne mogu da glasaju u svojoj sredini, već se autobusima odvoze na druga mesta na kojima glasaju.

- Pitaju nas zašto se u ProGlasu nigde ne spominje Kosovo i Metohija i kosovski problem. Ne spominje se iz istog onog razloga što nismo spomenuli ni Evropsku uniju, ni litijum, ni ekologiju, niti čitav niz pitanja oko kojih određene stranke u Srbiji vode svoje političke kampanje. ProGlas nije politička partija, ProGlas su građani. On ne može i ne sme da nudi nijedno konkretno rešenje u smislu konkretnih politika. ProGlas je trasiranje osnovnih pravaca, kako bi institucije u ovom društvu trebalo da funkcionišu - rekao je profesor Jovanović.

ProGlas nastavlja da se širi Srbijom, a dan nakon Kosovske Mitrovice, pokretači inicijative posetiće Kraljevo.

Iza inicijative ProGlas stali su Ljubomir Simović, prof. dr Vladimir Kostić, prof. dr Ivanka Popović, Miodrag Majić, prof. dr Miodrag Jovanović, Dragan Bjelogrlić, prof. dr Vladica Cvetković, Svetlana Bojković, Gojko Božović, Srdan Golubović, Biljana Stepanović, prof. dr Filip Ejdus, prof. dr Tamara Džamonja Ignjatović, i Petar Peca Popović.

Inicijativu je do sada potpisalo skoro 165.000 građana. Svako može potpisati inicijativu na: proglas.co.rs.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 23

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati