Srbija

[ Izvor: RTS ]

29. 04. 2024. 09:05 11

Da li će kiša pokvariti uranak? Meteorolog rešio dileme

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže za RTS da nas od srede, 1. maja, očekuju pljuskovi i grmljavina. Ipak, napominje da nam kiša neće pokvariti uživanje u prirodi, jer se 1. maja ona prognozira samo nakratko u jugozapadnom delu zemlje. Otkrio je i kakvo nas vreme očekuje za Uskrs.

Nedeljko Todorović kaže da nasovog ponedeljka, ali i u utorak očekuje slično vreme kao i u nedeju - biće sunčano i toplo.

Ipak, kako kaže, uskoro će biti prekinut duži sušni period.

- Ulazimo u jedan period kada bi se malo prekinuo duži sušni period koji je negde počeo krajem januara, znači skoro dva i po, tri meseca traje, tako da biće pljuskova i grmljavina počev od srede - navodi Todorović.

Ističe da će u sredu, 1. maja, pljuskovi i grmljavine biti retki i to samo na jugozapadu zemlje.

- Pa 2. maja malo bi se taj uticaj proširio na ostale krajeve, ali je to više lokalnog karaktera - dodaje Todorović.

Na pitanje hoće li nam kiša pokvariti uživanje u prirodi, Todorović kaže da neće.

- Možda bude neki pljuščić popodne. U Beogradu bi tek u četvrtak popodne bio taj prvi pljusak, ali to je kratkog daha i nema toliko jak intenzitet u vidu nekog ozbiljnog nevremena - objašnjava Todorović.

Za petak i subotu, 3. i 4. maj, najavljuje osveženje.

- Temperature će biti neki stepen ispod 20 stepeni, ali da podsetim da je ta maksimalna dnevna temperatura za početak maja 21 do 22 stepena - navodi Todorović.

U narednoj nedelji, počev od 6. maja, kako kaže, očekuje nas promenljivo vreme - red sunca, red pljuskova.

- Sa temperaturom oko proseka. Neki dan možda stepen, dva toplije, neki dan malo svežije. U svakom slučaju izašli smo iz letnjeg vremena koje je trajalo do polovine aprila - poručuje Todorović.

Govoreći o tome hoće li biti nevremena za praznike, Todorović kaže da će pljuskove pratiti grmljavina, ali da neće biti žestokih nevremena.

- Biće ono nakratko 10 do 15 minuta neki jači pljusak, sa možda lokalno nekom količinom padavina od 10 do 20 milimetara, ali to je samo u vrlo maloj, uskoj zoni. Čak verovatno prvog maja, pa možda čak i drugog maja, u nekim mestima ne bi pala ni kap. Bila bi neravnomerna prostorno i vremenski raspodela tih pljuskova, tipično za topli ili letnji deo godine - zaključuje Todorović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Prvi put je najteže

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati