Izbori 2024

[ Izvor: Danas ]

22. 04. 2024. 16:32 5

Proglas: Ključni uslovi za održavanje poštenih izbora nisu ispunjeni

Proglas se nikada nije zalagao za pasivan bojkot već je strategija bila da se pretnjom aktivnim otporom i građanskom neposlušnošću koja dolazi od strane ujedinjene opozicije i civilnog društva dobiju što bolji uslovi, a pre svega onemogući ponovoljena masovna migracija birača - kaže za Danas Filip Ejdus, profesor Fakulteta političkih nauka i jedan od inicijatora ProGlasa.

- Nakon toga bi se onda uložio zajednički napor koji bi doveo do pobede u Beogradu - dodaje.

- Ta strategija je davala rezultate, ali se od nje odustalo pre nego što su uslovi poboljšani i to na način koji je doveo do razbijanja jedinstvenog opozicionog fronta. Sada se nažalost nalazimo između dva podjednako loša izbora, a to su izlazak samo dela opozicije na izbore sa jedne strane i pasivan bojkot drugog dela opozicije sa druge strane. Ako se neki kolektivni razum ne pojavi u poslednjem trenutku, plašim se da će loše proći i jedni i drugi - zaključuje sagovornik Danasa.

Komentarišući podeljenost opozicije i raspad Srbija protiv nasilja, zbog nesaglasja oko toga da li bi trebalo bojkotovati izbore ili ne, glumica Svetlana Bojković, takođe inicijatorka ProGlasa, kaže za Danas da se ta organizacija borila za ispunjavanje uslova za fer i demokratske izbore.

- Za ispunjavanje svih uslova, ali svih - ističe ona za Danas.

Kako naglašava, tome nema šta da doda.

- ProGlas je već izrazio svoj stav - zaključuje Svetlana Bojković.

Prema rečima Miodraga Jovanovića, profesora Pravnog fakulteta u Beogradu, ProGlas je svoj stav izneo na poslednjoj konferenciji za novinare i jasno naglasio da ključni uslovi za održavanje iole fer i poštenih izbora nisu ispunjeni i da je malo verovatno, ako ne i nemoguće, to učiniti do 2. juna.

- Politički akteri koji su doneli odluku da učestvuju na izborima u javnosti daju izjave da nisu odustali od ispunjenja druga dva ključna uslova - sređivanja i kontrole biračkog spiska i uravnoteženijeg medijskog izveštavanja, bar javnog servisa. Dakle, na njima je da javnost uvere u nekom trenutku - a krajnji je onaj kad se zakonski može povući izborna lista - da je vlast učinila neophodne korake i temeljno poboljšala uslove za izlazak na izbore - ističe sagovornik Danasa.

- U suprotnom će se dovesti u pitanje smislenost i iskrenost svih pređašnjih akcija u kojima su učestvovali, uključujući i zahtev Ustavnom sudu da se izbori od 17. decembra ponište zbog sistemskih neregularnosti - dodaje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati