Beograd

[ Izvor: N1 ]

23. 10. 2020. 14:19 5

Terao pravdu za veš-mašinu, stigao i do Vučića

Beograđanin Dejan Beatović već mesecima pokušava da dokaže da veš-mašina koju je platio 50.000 dinara ne pere veš na temperaturama propisanim na deklaraciji, a sa ovim pomalo neobičnim slučajem upoznat je i Generalni sekretarijat predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dejan je veš-mašinu marke LG kupio u ”Tehnomaniji“ u februaru 2020. godine, da bi nedugo zatim, kako kaže, primetio da ”radne temperature ne odgovaraju deklaraciji proizvoda”. To je, prema njegovim rečima, naročito bilo izraženo na programu ”Koton plus”, gde po deklaraciji pranje treba da bude obavljeno na 60 stepeni Celzijusa, piše N1.

- Ubrzo nakon što sam kupio mašinu primetio sam da praktično ne postoji razlika u temperaturi pranja između programa koji veš peru na 40 i na 60 stepeni. To sam ustanovio običnim pipanjem stakla na vratima mašine, što svakako ne može biti pouzdano. Zato sam uzeo čitač temperature ili thermocouple reader Omega HH21A Microprocessor Thermometer Type J-K-T i postavio u bubanj žicu termopara tip T, da bih proverio temperaturu pranja na programima koje sam najčešće koristio - objašnjava nam Dejan.

Sagovornik N1 tada je telefonom pozvao servis ”Ignis”, koji je ovlašćen za LG uređaje. Komunicirao je sa predstavnikom servisa Aleksandrom Radovanovićem, za koga kaže da je u pojedinim momentima bio neprijatan i da ga je često prekidao u razgovoru. Od njega je dobio savet da se servisu obrati pisanim putem, a u sadržaj Dejanove višednevne prepiske sa Radovanovićem uvid je imala i ekipa portala N1.

- Pošto servis nije hteo da pošalje servisera da ustanovi temperaturu pranja, bio sam prinuđen da to proverim sam, jer imam adekvatan instrument za to. Ustanovio sam da je realna temperatura pranja bila svega 35 stepeni. Obavestio sam servis o rezultatima merenja, a njihov odgovor je bio da moj instrument nije po LG Protokolu i da nije sertifikovan. Predložio sam ljudima iz servisa da pošalju servisera koji bi temperature proverio njihovim instrumentom, koji je po Protokolu LG-a - priča Dejan.

Nezadovoljan odgovorom koji je dobio u ovlašćenom servisu, Dejan je poslao zahtev ”Tehnomaniji” u kojoj je veš-mašinu i kupio.

- U dopisu sam naveo da proizvod nije u saglasnosti sa deklaracijom i da bih želeo zamenu za neku manje ‘stedljivu’ mašinu. Odbijen sam s obrazloženjem da su kontaktirali sa ovlašćenim servisom, gde im je objašnjeno da je veš-mašina ispravna. Ispravnost mašine nisam ni dovodio u pitanje, dakle mašina pere veš, a kako ga pere nisam baš siguran jer nije u saglasnosti sa deklaracijom - ističe sagovornik N1.

Revoltirani Beograđanin obratio se zatim Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije, gde su mu rekli da je potrebno da nađe veštaka koji će da veštači temperaturu na pomenutom programu.

- Rečeno mi je da veštacenje treba sam da platim, a ako se pokaže da sam u pravu, Tehnomanija je u obavezi da mi vrati taj novac. Ukoliko to ne bi uradila, morao bih na sud, a ja to ne želim - naglašava Dejan i dodaje da je veštake tražio mesec dana.

Pre nego što se obratio medijima, Dejan je svoj problem pokušao da reši i kroz najviše državne institucije, pa je pomoć u rešavanju problema zatražio od Ministarstva za trgovinu i turizam, kabineta predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, kao i od kabineta predsednika države Aleksandra Vučića.

Odgovor je dobio samo iz kabineta predsednika Srbije, gde mu je rečeno da je njegov dopis ”primljen i uzet u razmatranje”.        

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Gol(f)man

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati