Beograd

Lj. Stanković

18. 01. 2020. 18:32 0

Protestna šetnja i sveće za ubijenog Olivera Ivanovića

Nekoliko hiljada građana okupilo se večeras na Platou, ispred Filozofskog fakulteta, kako bi učestvovalo u protestnoj šetnji povodom godišnjice ubistva lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda".

Šetnju je organizovala grupa "Jedan od pet miliona - Stop krvavim košuljama", koji su poručili da je "naša je obaveza da Ivanovića nikada ne zaboravimo i da žrtvu za koju je poginuo, ali i ljude koji su njegovo ubistvo naručili nikada ne zaboravimo." 

Zbog poštovanja prema Ivanoviću, večeras nije predviđeno obraćanje govornika, kako je to uobičajno, umesto toga emituju se govori Olivera Ivanovića.

Organizatori šetnje pustili su na razlas deo intervjua sa ubijenim Oliverom u kojem on kaže "Meni su uradili sve što su mogli, još samo nisu pucali u mene, ali ko zna, ni to nije isključeno", a takođe se sa razglasa čuju isečci intervjua u kojima je Ivanović pričao o politici, stanju na Kosovu, svojoj bezbednosti. 

"Nikada nisam dozvoljavao da budem svrstan tamo ili ovamo, već samo da pripadam narodu", takođe se čuje sa razglasa, kao i deo govora u kojem poručuje Vladi Srbije da ne deli političke liste na Kosovu na "naše i njihove".

Medju prisutnima je brat Olivera Ivanovića, Miroslav, i pojedini lideri Saveza za Srbiju: Zoran Lutovac, Nebojša Zelenović, Borko Stefanović i Nikola Jovanović.

Okupljeni građani drže transparente na kojima piše "Država ubija", "Crna Gora i Srbija, to su jedna familija", "Ko ga ubi"...

Kako javlja reporter Direktno.rs, okupljeni građani simbolično nose i gas maske, aludirajući na zabrinjavajuću zagađenost vazduha u Srbiji.

- Predsednik je pomenuo Milana Radoičića što mene zabrinjava iskreno. Strašno me zabrinjava da uzima njega kao primer borca za opstanak srpstva na Kosovu - rečenica je koja se čuje takođe sa razglasa. 

Kolona je trenutno stigla do Terazija. Sledeća tačka je Slavija, odakle će se uputiti do Hrama Svetog Save. 

Nekoliko građana sa terase zgrade preko puta Beograđanke raširilo je transparent "pravda za Olivera", pa su pozdravljeni aplauzom iz kolone.

Kolona je došla do Slavije, gde su okupljeni građani upalili lampe. Idu Makenzijevom ulicom, pa Katanićevom, iz koje će doći do ulaza u Hram Svetog Save.

Većina građana, među kojima je i Oliverov brat Miroslav ušla je u Hram Svetog Save, kako bi zapaliti sveće u znak sećanja na ubijenog Olivera, a veliki broj čeka u redu. 
Saobraćaj je u vreme trajanja protesne šetnje zatvoren duž maršrute kojom se kolona kreće, a viđeni su samo malobrojni saobraćajci u uniformama koji su regulisali saobraćaj.

Oliver Ivanović ubijen je sa šest metaka 16. januara 2018. godine ispred prostorija GI SDP u Kosovskoj Mitrovici, a optužnica protiv šest osoba, koje se terete za umešanost u ubistvo, podignuta je nakon skoro dve godine od njegovog ubistva. Nalogodavac i ubica i dalje nisu otkriveni. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati