Svet

[ Izvor: Mediji ]

06. 04. 2024. 20:30 3

Mađari digli glas protiv Orbana (VIDEO)

Više desetina hiljada ljudi protestovalo je danas u centru Budimpešte protiv vlade Viktora Orbana, a demonstracije je predvodio advokat Peter Mađar koji je ranije bio blizak vlasti, ali je nedavno pokrenuo politički pokret protiv Orbana.

Mađar je bivši suprug bivše Orbanove ministarke pravosuđa Judit Varge i planira da formira svoju stranku, a trojica učesnika protesta rekli su Rojtersu da ih je on privukao jer je bio blizak Orbanovoj vladi i zna kako ona funkcioniše.

- Znali smo da postoji korupcija, ali on to kaže kao insajder i to nam je potvrdio - rekla je, noseći mađarsku zastavu, jedna učesnica protesta.

Mađar je postao poznat javnosti u februaru, kada je dao zapaljive izjave o unutrašnjem funkcionisanju vlade. Optužio je šefa premijerovog kabineta Antala Rogana da vodi centralizovanu propagandnu mašineriju.

Objavio je i snimak razgovora s bivšom suprugom u kojoj Varga detaljno opisuje pokušaj višeg saradnika šefa Orbanovog kabineta da se umeša u jedan slučaj podmićivanja, što tužioci sada istražuju, prenosi Hina.

Istraga se dolazi u politički osetljivom trenutku za Orbana, uoči izbora za Evropski parlament u junu i nakon skandala u februaru s pomilovanjem osuđenika za seksualno zlostavljanje dece, zbog čega su ostavke podnele Varga i predsednica države Katlin Novak.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati