Život

S. M.

27. 02. 2024. 20:39 4

Jelena Šaulić, nepoznata heroina Topličkog ustanka

Toplički ustanak, jedini oslobodilački pokušaj u to vreme u Evropi počeo je 26. februara 1917. godine u Mačkovcu kod Kuršumlije. Tada je Ilija Radonjić sa svojim ljudima napao jednu albansku pljačkačku patrolu. Tog dana su ušli u Kuršumliju i oslobodili je. Tada je ustanak poveo Kosta Vojinović i do polovine marta oslobodioci su imali površinu od 80 kilometara slobodne teritorije. Ustanak je ugušen 25. marta, jer je 12.000 slabo naoružanih ustanika napalo 60.000 vojnika.

Pored muškaraca koji su danonoćno vodili borbe, bilo je i žena, manje poznatih. Kako kaže Darko Žarić, viši muzejski savetnik, zaboravljena heroina Topličkog ustanka bila je Jelena Šaulić iz medveđe.

- Ona se pridružila 1917. godine.ustanicima sa svojim ocem sveštenikom Perkom. Bila je najmlađa od petoro dece Perka i Stane, a rođena je 1896. godine u selu Junča Do ispod Durmitora. Otac je sa porodicom po nekim pričama zbog sukoba sa crnogorskim dvorom morao da se preseli u Medveđu. Jelena je u Medveđi izrasla u lepu krupnu devojku crne kose, prodornog pogleda - objašnjava Žarić.

Dodaje da je završila učitelјsku školu i pre rata radila je kao učitelјica. Pre početka ustanka, bugarski vojnici su ubili 17. februara 1917. godine njenu majku Stanu (rođenu Knežević). Zbog tog zločina po izbijanju ustanka 26.februara 1917. godine pridružila se sa ocem Gajtanskom četničkom odredu na Radan planini.

- Po publicisti iz Plјevalјa Đorđiju Ostojiću, u pomenutom odredu isticala se u bacanju bombi u borbama protiv bugarksih vojnika - navodi naš sagovornik.

Po gušenju ustanka, ona i otac se nisu predali već su sa grupom četnika otišli u Crnu Goru, gde su se pridružili ustaničkoj četi vojvode Boška Bojovića, koja je ratovala protiv austrougarskog okupatora. Inače, tada se dogodila i njena lјubav sa vojvodom Boškom koja je posle rata krunisana brakom. Publicista Ostojić u svom radu naveo je njene podvige početkom 1918. godine u sukobu četnika i žandarma na Vrelima.

U toj bici poginulo je 97 austorugarksih žandara , dok je oko 20 zaroblјeno. Ona je lično strelјala jednog od zaroblјenika, ozloglašenog Osmana Jogunicu iz Bosne.

- Nakon završenog Prvog svetskog rata, Jelena i Boško osnovali su porodicu u Plјevlјima gde su živeli a ona je radila kao učitelјica. Ali, rat je ostavio veliki trag na njeno zdravlјe, pa se ubrzo po okončanju rata ozbilјno razbolela. Na žalost umrla je dve godine po završetku rada, 21. marta 1921. godine u svojoj 26 godini. Sahranjena je na gradskom groblјu u Plјevlјima - priča Žarić.

Tek 2005. godine podignut je spomenik i to od strane Udruženja ratnika i poštovalaca ratova 1912-1918. a ne od države za koju se borila. Posthumno je odlikovana sa najvišim srpskim odlikovanjem Karađorđevom zvezdom sa mačevima.

Ostojić je u svom radu o njoj zapisao njene reči koje su govorile o njenoj hrabrosti i patriotizmu: "Smatrala sam da činim jednu svetu i plemenitu dužnost. A vazda sam želela da umrem samo kao dostojna Srpkinja. Pa i pod neprijatelјskim bajunetima, toj bi se smrti nasmejala i bez usprege i straha na susret izašla".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati