Život

Direktno.rs

23. 01. 2023. 15:23 1

Viminacijum, grad koji je oživeo

Poseta arheološkim nalazištima nikad nije bila zabavnija! U savremenoj digitalnoj eri, arheološki lokaliteti, muzeji i druge institucije iz sveta kulture, imaju izazov da privuku posetioce, a posebno pripadnike mlađih generacija. Izrada atraktivnih i zanimljivih narativa i sadržaja omogućava potpuno drugačiji doživljaj prošlosti što je upravo IMMERSIUM.

Aplikacija IMMERSIUM oživljava drevne rimske gradove i omogućava Vam da iskusite život u antičkom Viminacijumu, Emoni u Sloveniji i Stobiju u Severnoj Makedoniji. Dok šetate ulicama ovih gradova doživite gladijatorsku borbu, porazgovarajte sa njihovim stanovnicima, rešavajte zadatke ali se nemojte iznenaditi ukoliko uočite i mamuta.Immersium Vam pruža priliku da se vratite u prošlost i sagledate kako je zapravo izgledao život u Rimskom periodu na prostoru Balkana uz pomoć imerzivnog propovedanja i proširene stvarnosti. Aplikacija je puštena u rad u novembru 2022. godine, a samo je u prvoj nedelji preko 200 posetilaca doživelo ovo magično iskustvo.

Pored srpskog jezika, dostupan je i engleski, što će dodatno unaprediti turističku ponudu Viminacijuma, Braničevskog okruga, ali i čitave Republike Srbije.

Takođe, dostupna je verzija i za decu gde će na zabavan naučiti istoriju.- Ideja je da se u budućnosti projekat IMMERSIUM nadogradi dodavanjem novih sadržaja. Takođe, zamišljeno je da ovakav način prezentacije kulturnog nasleđa postane model koji bi se preneo i na druge lokalitete u okruženju. Stvaranje novih turističkih atrakcija i iskustava, koji su usmereni na posetioca, ima za cilj da arheološka nalazišta učini zanimljivijim i samim tim privlačnijim za novu publiku - kažu iz Arheološkog instituta Beograd.Za više informacija o projektu, možete posetiti sajt: immersium.eu ili zapratiti Facebook stranicu: immersivestorytelling, kao i Instagram profil immersium.eu

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati