Život

Direktno.rs

13. 10. 2020. 06:57 4

Milutin Milanković nije morao da ode u inostranstvo da bi bio veliki

Milutin Milanković je jedan od najčuvenijih srpskih naučnika. NASA ga je uvrstila u 15 najvećih umova svih vremena koji su proučavali Zemlju. Bio je prvi srpski doktor tehničkih nauka. U sferu njegovih interesovanja spadale su: matematika, astronomija, klimatologija i geofizika.

Milutin Milanković je rođen 1879. godine, u selu Dalj, naselju na obali Dunava koje je tada pripadalo Austrougarskoj monarhiji. Milutin i njegova sestra bliznakinja bili su najstariji od sedmoro dece u porodici. Otac im je bio trgovac, zemljoposednik i političar koji je umro kada je Milutinu bilo svega osam godina, pa su ga odgajili majka, baka i ujak. Kako je i on bio krhkog zdravlja, kao mali je školovan od kuće, učeći od oca Milana, privatnih nastavnika, brojnih rođaka i prijatelja porodice, među kojima su bili i priznati filozofi, pronalazači i pesnici. Srednju školu je završio u Osijeku 1896. godine.

U oktobru 1896, odlazi u Beč i upisuje građevinski fakultet na Tehnološkom univerzitetu, a završava ga 1902. godine s najvišim ocenama. Nakon što je odslužio svoj vojni rok, Milutin pozajmljuje nešto novca od ujaka da bi sebi platio dodatno školovanje iz oblasti građevine na Tehničkom univerzitetu. Istraživao je beton i napisao teorijsku procenu tog građevinskog materijala. Kada mu je bilo 25 godina, odbranio je svoju doktorsku tezu pod nazivom "Teorija pritiska na krive", čija primena mu je omogućila da proceni krive oblike i njihove osobine kada su pod stalnim pritiskom, što je veoma korisno za gradnju mostova, kupola i potpornih stubova.
Milanković se bavio građevinom u Beču sve do 1. oktobra 1909. godine kada mu je ponuđeno mesto profesora primenjene matematike na Beogradskom univerzitetu. Međutim, i kada se preselio u Srbiju, nastavio je s građevinskim radom, pa je tokom 1912. godine izgradio nadvožnjake u timočkoj dolini preko železničke pruge na relaciji Niš - Knjaževac.

Na Beogradskom univerzitetu je ostao narednih 46 godina do penzionisanja. Iako je bio omiljen profesor, njegova istinska strast je bila istraživački rad. Nastojao je da primeni svoje matematičke veštine u oblastima koje tada još nisu bile detaljno proučene, pa se tako okrenuo meteorologiji koja je u to vreme bila prvenstveno empirijska nauka, tj. nauka koja se oslanjala na osmatranje.
Godine 1941. Srpska kraljevska akademija izdala je Milankovićevo najznačajnije delo, zbirku njegovih naučnih radova, pod nazivom "Kanon osunčavanja Zemlje i njegova primena na problem ledenih doba". Za vreme nemačke okupacije Srbije od 1941. do 1944. godine, Milanković se povukao iz javnog života odlučivši da napiše „istoriju svog života i rada“ koja bi umesto njegovih naučnih dostignuća opisivala njegov lični život i ljubav njegovog oca koji je mlad umro. Njegova autobiografija pod nazivom "Uspomene, doživljaji i saznanja" objavljena je 1952. godine u Beogradu.

Godine 1920. Milanković je izabran za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti, a 1924. godine postao je redovni član. Bio je i dopisni član Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti od 1925. godine, član Nemačke akademije Naturalista „Leopoldine“ u Haleu, kao i član mnogih naučnih društava kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Umro je od moždanog udara 1958. godine u Beogradu, a sahranjen je u Dalju.
Milutin Milanković ostaće upamćen po:

- Napravio je najtačniji kalendar do sada. Dužina tropske godine iznosi 365 dana, 5 časova, 48 minuta i 46 sekundi, dok je Milanković postigao tačnost od 365 dana, 5 časova, 48 minuta i 48 sekundi. Samo dve sekunde duže traje godina po najtačnijem kalendaru.

- Milanković nikada nije prihvatio Ajnštajnovu teoriju relativnosti, ali je to tada bio slučaj i sa mnogim drugim naučnicima tog vremena.

- Dobio je krater sa svojim imenom na daljoj strani Meseca veličine 34 km, zatim krater na Marsu prečnika 118 km i asteroid pod nazivom "1605 Milanković".
- NASA ga je uvrstila u 15 najvećih naučnika koji su se bavili proučavanjem Zemlje.

- Za razliku od Nikole Tesle ili Mihajla Pupina, svetsku slavu nije stekao u najvećim svetskim centrima, već se svojim naučnim teorijama bavio u sobici u Kapetan Mišinom zdanju, na Beogradskom univerzitetu, koristeći samo papir, olovku, šiber i logaritamske tablice.

- Milanković je glavni “krivac” koji je dokazao da na Marsu ne može postojati civilizovan život, jer je svojim proračunima pokazao da su tamo temperature previše niske da bi život u takvom obliku postojao.

- Evropsko geofizičko društvo je 1993. godine ustanovilo medalju Milutin Milanković.

- Bio je jedan od najboljih poznavalaca istorije astronomije i nauke uopšte, a to dokazuje u nekoliko svojih dela.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati