Život

[ Izvor: RTS ]

13. 09. 2020. 12:46 1

Koha ditore: Srbi prisvojili spomenike na Kosovu. Ministarstvo: Sramota

Uticajni prištinski dnevni list "Koha ditore" piše da je srpska država svoje drevne srednjovekovne spomenike na Kosovu i Metohiji "ponovo izgradila ili obnovila na temeljima drevnih spomenika rimskog i vizantijskog perioda". List tvrdi i da su srednjovekovni manastiri SPC na Kosovu "drevni kako za autohtone Arbre (Albance), tako i za Srbe koji su okupirali Kosovo".

Koha ditore tvrdi da se kolevka srpskih crkava i manastira tokom dve ili tri generacije vladavine Nemanjića "nalazila na srpskim teritorijama, a ne unutar Kosova", kao i da "teritorija današnjeg Kosova nije bila epicentar aktivnosti izgradnje srpskih crkava u doba Nemanjića".

- Najstarije srpske crkve građene su uglavnom na uskoj teritoriji Raške kao što su Studenica (kod Novog Pazara), sagradio ju je Stefan Nemanja, Manastir Mileševa (u blizini granice sa Bosnom), Sopoćani (Novi Pazar) i manastir Žiča, kasnije obnovljen u blizini Kraljeva, u kojem je bilo sedište Srpske autokefalije, podigao je Stefan Prvovenčani - piše Koha.

List dodaje da su glavni spomenici hrišćanske kulture na Kosovu, za koje se danas smatra da su srpske pravoslavne crkve i manastiri, kao što su manastiri Dečani, Gračanica, crkva svetih Mihaila i Gavrila i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, Pećka Patrijaršija, crkva Svetog Stefana u Mitrovici - "drevni kako za autohtone Arbre, tako i za Srbe koji su okupirali Kosovo".

Koha smatra da do danas nijedan ozbiljan naučnik ne poriče činjenicu da su navedene crkve i manastiri izgrađeni, ponovo izgrađeni ili obnovljeni na temeljima drevnih spomenika rimskog i vizantijskog perioda.

Tvrdi dalje da se ovo "proširenje srpskih crkava poklapa sa srednjovekovnom srpskom teritorijom, što je izneo istoričar Konstatin Jireček".

Prištinski list tvrdi da su u vreme Nemanjića, vlast i Srpska pravoslavna crkva uzurpirale mnoge katoličke crkve.

- Istovremeno je adaptiran i obnovljen veći broj verskih objekata, kao što su Crkva Svete Petke, crkva Svetog Spasa, crkva Svetog Nikole, Manastir Svetih Mihaila i Gavrila, kao i crkve u Korišu, Velikoj Hoči, Mušutištu i druge - dodaje se u tekstu.

Koha ditore podseća da Srbija u međunarodnoj zajednici, kada govori o pravima nad Kosovom, pokreće pitanje crkava i manastira na Kosovu.

Ocenjuje da je taj "nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je srpska propaganda uticala na postizanje međunarodnog sporazuma 'Sveobuhvatni predlog za rešavanje statusa Kosova', koji je izradio predsednik Finske Marti Ahtisari, gde su pravoslavni manastiri izgrađeni u srednjem veku prepoznati kao zaostavština Srpske pravoslavne crkve.

Na pisanje prištinskog lista, reagovalo je srpsko Ministarstvo za kulturu i informisanje, saopštivši da još jednom "najoštrije osuđuje mnogo puta ponovljene sramne pokušaje falsifikovanja istorije i otimanja srpske baštine na Kosovu i Metohiji od strane albanskih istoričara i medija".

- Nije prvi put da se ovakve aktivnosti sprovode sa ciljem potpunog poništavanja i brisanja iz istorije srpske kulturne baštine, materijalne i nematerijalne. Sam autor teksta bez ikakve valjane argumentacije i u odsustvu verodostojnih podataka tvrdi da „teritorija današnjeg Kosova nije bila epicentar aktivnosti izgradnje srpskih crkava u doba Nemanjićaˮ kao i da su „najstarije srpske crkve građene uglavnom na uskoj teritoriji Raške - kaže se u saopštenju Ministarstva.

- Nažalost, svedoci smo ponovne provokacije kosovskih albanskih autora i medija koji ovim postupkom iznova šalju jasnu poruku kako albanska većina na Kosovu i Metohiji posmatra položaj srpskog naroda, njegove kulturne baštine i Srpske pravoslavne crkve u južnoj srpskoj pokrajini - konstatuju u Ministarstvu.

Ministarstvo kulture i informisanja i ovaj puta je apelovalo na međunarodnu zajednicu i organizacije da sa najvećom pažnjom pristupe zaštiti srpskog kulturnog nasleđa, što je i njihova obaveza, potvrđena i ranijim i nedavno potpisanim sporazumom.

- Država Srbija i srpski narod, gde god da živi, brinuće o svakom kamenu i svakom deliću svog kulturnoistorijskog nasleđa na Kosovu i Metohiji kao o svom najvećem blagu. Verujemo da ćemo kao i do sada u tome imati podršku i međunarodnih institucija i moralnijeg dela čovečanstva. Na besmislene falsifikate albanskih revizionista gledamo sa prezirom i žaljenjem - zaključuje se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati