Poznati

Direktno.rs

11. 05. 2021. 14:35 0

Komemoracija Miri Furlan: Žarko Laušević potresno govorio (FOTO)

Glumici Miri Furlan koja je preminula 20. januara u Los Anđelesu danas je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) održana komemoracija na sceni “Ljuba Tadić”.

Među kolegama koje su došle da se oproste od legendarne umetnice bili su Anica Dobra, Rada Đuričin, Radoslav Rale Zelenović, Branko Cvejić, Jelena Stupljanin i mnogi drugi.

Na komemoraciji su govorile glumice Anita Mančić i Jasna Đuričić, koje su deo četvoročlanog ansambla predstave Mire Furlan "Dok nas smrt ne razdvoji" sa repertoara JDP-a. Govorili su i Tamara Vučković, Voja Brajović, Olja Bečković, Miki Manojlović, Slobodan Unkovski, američke kolege...

Počelo je snimkom na kom Mira u peva džez standard „As time goes By“.

Prisutnima se putem video snimka obratio blizak prijatelj i kolega Mire Furlan Žarko Laušević:

- Mi smo glumci, nama je sve to lako. I ljubav i mržnja i bol i strah. Suze su lična stvar. Prva suza ovde, na ovoj sceni, sa njom, Mirom Furlan. Bila je to premijera naših "Iluzija", naših pozorišnih iluzija. Suze zajedno ovde sa njom na sceni, suze cele sale, našeg voljenog pozorišta čijim imenom nismo prestali da se dičimo ni posle sopstvenih umiranja pod ovim krovom. Nekoliko godina kasnije smo tamo daleko zajedno pustili suzu zbog novog susreta, ali i naših izmenjenih života - rekao je, između ostalog, Laušević, pa nastavio:

- Mira Furlan je bila plave krvi, i na sceni i van scene. I kad bi i briljirala u ulozi neke prostakuše, plemkinja u njoj se pokazivala. Nije je mogla uniziti nijedna životna situacija. Posle tog osmeha i najveći krivokletnici su mogli da osete samo stid.

U JDP-u Mira Firlan je u jednom periodu bila pridruženi član, igrala je Leu u “Dibuku Anskog” u režiji Edvarda Milera i Izabelu u “Pozorišnim iluzijama” Pjera Korneja u režiji Slobodana Unkovskog. Trenutno se u tu igra njena drama "Dok nas smrt ne razdvoji".

Rođena u Zagrebu, Mira Furlan osamdesetih godina postaje jedna od najistaknutijih glumica kako u Hrvatskoj, tako i u čitavoj Jugoslaviji. U pozorištu je odigrala značajne uloge, a popularnost je stekla ulogama u mnogim televizijskim filmovima i serijama kao što su "Velo misto Miljenka Smoje", "Nepokoreni grad", "Putovanje u Vučjak", "Bolji život".

Na filmu je odigrala glavne uloge u četrdesetak ostvarenja: "Otac na službenom putu" Emira Kusturice, "Kiklop" Antuna Vrdoljaka, "Lepota poroka" Živka Nikolića, "U raljama života" i "Za sreću je potrebno troje" Rajka Grlića, "Za sada bez dobrog naslova" Srđana Karanovića, "Video jela - zelen bor" Gorana Gajića…

Bila je nagrađivana za svoj rad na filmu i u pozorištu - Dobila je dve Zlatne arene za uloge u filmovima "Kiklop" i "Lepota poroka", nagradu "Dubravko Dujšin" za ulogu u predstavi "Mesec dana na selu".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati