Poznati

I. D.

23. 01. 2021. 16:31 0

Kako je Mira Furlan '88. odgovorila na pitanje gde joj je dom

Pre nego što je podvrgnuta medijskom linču zbog ljubavi sa srpskim rediteljem, Mira Furlan je na jednostavan način odgovorila na pitanje gde se oseća kao kod kuće.

Glumica Mira Furlan preminula je pre tri dana, u 65. godini. Vest o njenoj smrti potresla je region jer je smatrana jednom od najvećih zvezda Jugoslavije. Ipak, sa početkom konflikta na ovim prostorima doživela je svojevrsni progon. Njena veza sa srpskim rediteljem Goranom Gajićem poslužila je kao "inspiracija" nacionalistima da je proglase "izdajicom".

U intervjuu koji je dala 1988. godine, dve godine nakon što je otpočela vezu sa Gajićem i život na relaciji Beograd-Zagreb, Furlan je odgovorila na pitanje koji grad smatra domom.- To me svi pitaju, kao da je važno gde stanujem. U Beogradu smo ja i moj dečko iznajmili jednosobni stan, jer Goran studira na Akademiji u Beogradu. Ali računi stižu u Zagreb, stalna je adresa Zagreb - ispričala je tada glumica za magazin "Start".

Na pitanje da li je dom tamo gde stižu računi, Furlan je bila jasna:

- Ne, nego tamo gde je Goran. Ali to gde stanujem nema veze s mojom profesijom. Ja sam glumica i ovde i onde. Zagreb, Beograd - svejedno mi je gde radim, ako za taj rad mogu naći motiv i razlog. Štaviše, mislim da je dobro pokušati raditi na raznim mestima. Familijarnost unutar jednog ansambla je ugodna, ali omamljujuća i može biti opasna za glumca, može uspavati - navela je.U istom intervju se osvrnula i na kritike koje je dobila kada je govorila o jugoslovenskoj kinematografiji.

- U Buenos Airesu snimali smo jednu koprodukciju. Na pitanje jednog argentinskog novinara o jugoslavenskoj kinematografiji, odgovorila sam da se ona zasniva na entuzijazmu i haosu - kako je snimati filmove nezamislivo skupo i zato iscrpljujuće, kako zbog toga vrlo mnogo energije, umesto na kreaciju, odlazi na zapravo efemerne stvari, kako mladi režiseri teško dolaze do filma, i kako je glumačka karijera prepuštena slučaju. Ali, kako uprkos svemu postoje ljudi koji rade, veruju u svoj posao, nastoje, čine nemoguće, ne zbog vlastite koristi nego iz golemog entuzijazma, i kako se, i u tako teškoj situaciji, snime ponekad vrlo dobri filmovi - rekla je Furlan i dodala:- To je interpretirano kao moj negativistički stav prema profesiji i Jugoslaviji. To je stav: nemoj pred njima, ako i ima koji problemčić, to ćemo mi doma, među nama. Meni je to glupo, provincijalno, i pokazuje našu užasnu nesigurnost i kompleks prema strancima, makar oni bili i Argentinci, koji su isto tako haotični i dezorganizovani kao i mi - zaključila je tada.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati