Muzika

[ Izvor: Jelena Diković/Danas ]

19. 05. 2022. 06:00 2

Srbija može biti zdrava, biti zdrava…

Ove godine, složićete se sigurno, svi smo znali bar nešto o Evroviziji. Da li zbog naše (fenomenalne) Ane Đurić Konstrakte, da li zbog toga što smo već neko vreme znali ili bar prilično pretpostavljali da će pobediti Ukrajina, dakle, nekako smo svi na ovaj ili onaj način pratili Eurosong.

Pobedio je Kaluš Orkestar sa pesmom „Stefania“ otpevanom na ukrajinskom. Numera je kombinacija repa i tradicionalnog folka i posvećena je pevačevoj majci.

Srpska predstavnica Konstrakta sa pesmom „In corpore sano“ zauzela je odlično peto mesto, iako je po mom muzičkom ukusu apsolutna pobednica.

Vidim da smo juče, a bogami i danas, i dalje svi pod nekakvim utiskom i svi imamo nekakav komentar. I ne samo mi u Srbiji, cela Evropa (i šire) je komentarisala dogodovštine sa ove muzičke manifestacije.

Oglasili su se čak i NATO i čuvena Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova. Iz Alijanse tvrde da pobeda ukrajinskog predstavnika pokazuje „ogromnu podršku javnosti u celoj Evropi“ ovoj zemlji, dok je Zaharova u svom uobičajenom pljuvačkom stilu opisala ovogodišnje pobednike.

Dakle, pobedu Ukrajine neki vide kao solidarnost sa građanima/kama ove zemlje koji proživljavaju strahotu zbog rata, dok neki smatraju da to nije fer prema drugim izvođačima/cama i da politika ne treba da bude deo Eurosonga.

Mene je, recimo, oduševilo to što su žiriji Crne Gore i Hrvatske dali Konstrakti po 12 bodova. Takođe, od publike, odnosno građana te dve države, kao i komšija iz Severne Makedonije i Slovenije dobila je po maksimalnih 12 poena.

I to mi daje nadu da nije sve izgubljeno na ovim prostorima, da još ima te jugoslovenske, te bratske i sestrinske krvi u nama. Poštovanja koje nam političari ne mogu oduzeti svojim sebičnim interesima ili krvavim pirovima. Jednostavno, Konstrakta nas je ujedinila.

E sad, za mene je ipak od Evrovizije veći utisak od to što je umetnica poput Ane Đurić Konstrakte uopšte pobedila na Beoviziji.

Hej, pored kojekakvih Zadruga, Grandova i Hepija, koji godinama unazad truju svojim primitivizmom građane/ke ove zemlje, na Beoviziji pobedi vanserijski „In corpore sano“. Ma sjajno!

Puno mi je srce što kič i šund ili ona „sablast“ od Ace Lukasa nisu otišli na Evroviziju. Pobedom Konstrakte, po meni, Srbija nije potonula u najdublji ponor i „može biti zdrava, biti zdrava, biti zdrava, biti-biti-biti-biti zdrava“.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Neuspešan skok

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati