Muzika

Direktno.rs [ Izvor: NIN ]

25. 06. 2020. 18:59 0

"Ovde ne može da bude bolje, samo gore"

Muzičar Vasil Hadžimanov u otvorenom intervjuu za nedeljnik "NIN" govorio je o stanju u zemlji i o tome koliko mu znači priznanje koje je nedavno dobio.

Vasil Hadžimanov je nedavno proglašen najboljim džez pijanistom na svetu. Zbog čega ovu informaciju nije preneo veliki broj domaćih medija i koliko je muzičaru ta nagrada značila?

- Malo je medija to objavilo iz dva razloga - prvo, u tome nema nikakvog skandala, što ljude najviše interesuje, a drugo, kultura je ovde potpuno nebitna.  Što se nagrade tiče, to priznanje je utoliko veće što je stiglo iz Amerike. Dakle, mnogo su veće šanse da se na toj listi nađe neko ko živi i radi tamo, a ne neko ko živi i radi u Beogradu, koji je na svetskoj mapi potpuno skrajnut kada je kultura u pitanju. Devedeset posto mladih autora nema tu sreću ili mogućnost da predstavi svoju muziku u regionu, a kamoli u svetu. I tu ponovo možemo da pričamo o okrenutosti države prema kulturi, i o planu za kulturu i kulturnoj politici, koji kod nas ne postoje - objasnio je Hadžimanov.

Nedavno su održani izbori, a muzičar je objasnio da nema nade da u našoj zemlji stvari mogu krenuti na bolje.

- Ovde ne može da bude bolje, može samo da bude gore. Ova predizborna kampanja spustila je lestvicu na još niži nivo, iako se to ponekad čini nemogućim. Zbog odluke da se ide na izbore, ja sam se odjavio iz Pokreta slobodnih građana. To je bio osnovni razlog. Prethodne izbore sam donekle razumeo. čak sam bio tu i kada je Saša Janković bio kandidat za predsednika. Sve mi se činilo tada logičnim i mogućim. Mislio sam da ima nade i da ima šanse. I da vredi boriti se. Nisam od onih koji apriori bojkotuju. Mislim da su izbori bitna stvar, jer je to trenutak odluke. Međutim, apsolutno sam protiv načina na koji su održani izbori ove godine - ispričao je on i dodao da ne razume kako je moguće da se broj javnih ličnosti koje se protive sistemu drastično smanjio:

- Sasvim je sigurno da se jedan deo njih umorio. Nagomilavaju se stalno iste dileme, bez odgovora. Dokle više šetati? Dokle lupati u šerpe, protestovati? Dokle ići na besmislena glasanja... A s druge strane, nove generacije su poprilično zombirane, jer su odrastali u svem ovom besmilu. Bio sam iznenađen koliko mladih ima na štandovima SNS, ali sam siguran da je i njima sve to besmisleno, nego su razumeli kako stvari ovde funkcionišu. I umesto da odu, odlučili su da im se pridruže. A zapravo, obe opcije su užasne - zaljučio je Hadžimanov za "NIN".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati