Film i TV

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

01. 12. 2021. 15:34 5

Za Nacionalnu penziju zvučna imena "ispod crte"

Priznanje poznato kao "Nacionalna penzija", posle više od osam godina pauze, biće ponovo dodeljena najzaslužnijim imenima iz sveta domaće kulture i umetnosti. Preciznija pravila sada su regulisana Uredbom o bližim uslovima i načinima dodele priznanja za vrhunski doprinos naiconalnoj kulturi. Ovaj akt Vlada Srbije usvojila je u februaru prošle godine i posle duže pauze omogućila da neki od naših najistaknutijih umetnika dobiju zaslužene penzije.

Posle selekcije u reprezentativnim udruženjima, pred sedmočlanom stručnom komisijom, koju imenuje ministarka Maja Gojković, izbor nosilaca ovog uglednog priznanja svešće se na ukupno 20 najzaslužnijih.

Udruženje dramskih umetnika Srbije i Savez dramskih umetnika Vojvodine, apsolutnom većinom odlučili su se za rediteljku, dramskog i proznog pisca Vidu Ognjenović, glumca i reditelja Lazara Ristovskog i glumca Voju Brajovića.

Tri imena izdvojila su se i zajedničkom odlukom Udruženja filmskih umetnika Srbije i Udruženja filmskih glumaca Srbije koji su predložili reditelja Gorana Markovića, scenografa Miljena Kreku Kljakovića i glumca Bogdana Diklića, dok su dan ranije, sa imenima uglednih članova istupila i književna udruženja, a najzaslužniji trojac su Đorđo Sladoje, Mošo Odalović i Dragan Velikić.

Neka od velikih imena koja nisu prošla u najuži krug izbora, kako pišu beogradski mediji, su glumci Miodrag Krivokapić, Petar Božović, Slavko Štimac, Ljiljana Blagojević, Gorica Popović i Radoš Bajić. I njihove druge kolege to verovatno zalužuju, ali moraće da konkurišu narednih godina. Udruženja su imala mogućnost samo da predlože najviše šest kandidata iz svih grana filmske i dramske umetnosti.

Podsetimo, 2007. godine ustanovljeno je nacionalno priznanje za vrhunske domete, u vreme kada je ministar kulture bio glumac Voja Brajović, dodeljivano je sve do 2013. kada je obustavljena. Za to vreme dodeljena su 503 priznanja, dok ih trenutno prima 231 umetnika penzionera.

Prošlogodišnjom uredbom koju je donela Vlada Srbije, između ostalog, predviđa da svaka umetnička oblast može da kandiduje najviše tri stvaraoca u dvadeset dve umetničke oblasti. Uz ostvarenje prava na penziju kandidati treba da ispune kriterijume kojima su doprineli razvoju kulturnih vrednosti u zemlji i međunarodnoj afirmaciji, kao i da su dobitnici najznačajnijih nagrada i priznanja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati