Kultura

[ Izvor: Nova.rs ]

06. 04. 2024. 16:59 0

NS klasu Jasne Đuričić obožavamo: "Bukvalno kakva ekipa!"

Ivana Vuković, Milica Janevski, Dragana Dabović, Milica Trifunović, Filip Đurić i Mladen Sovilj studenti su klase profesorke Jasne Đuričić. O njima se malo piše, a među najznačajnijim su imenima mladih srpske kinematografije.

Klasa Jasne Đuričić kakve u Srbiji odavno nije bilo: Oni su najbolje što naša gluma trenutno ima

Skoro kao nepisano pravilo, uvek kada govorimo o domaćim glumcima, pomenu se ostale kolege i koleginice s kojima su bili na klasi ili imena profesora koji su im predavali. Ova nevidljiva linija koja ih sve povezuje, skoro da je jednaka onoj porodičnoj "iz čije kuće potiče". Baš kao što nas matična porodica oblikuje i stvara, tako i podela na studijama glume od prvog dana postavlja temelj za karijeru i buduće poslovne poduhvate glumaca.

Tako se turbo klasa, koju je činila dvanaestorka iz prve klase profesora Vladimira Jevtovića iz 1984. smatra najuspešnijom koja je diplomirala na FDU. U njoj su bili: Dragan Bjelogrlić, Vesna Trivalić, Srđan Žika Todorović, Mirjana Joković, Milorad Mandić Manda, Vesna Stanojević, Slobodan Boda Ninković, Dušanka Duda Stojanović, Dragan Petrović Pele, Branka Pujić, Darko Tomović i Tatjana Venčelovski.

Par godina kasnije, odnosno 1990. Vladimir Jevtović je stvorio imena kao što su Nela Mihailović, Karolina Mihajlović, Nebojša Glogovac, Sergej Trifunović, Vojin Ćetković, Nataša Ninković, Boris Pingović, Danijela Ugrenović, Daniela Kuzmanović.

Godinama su se na ovaj način nizale "turbo klase" koje su i tokom studija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu pridobile epitet glumačkih zvezda, poput one koju je Dragan Petrović Pele primio 2007. i koja osvojila srce domaće publike, a njeni polaznici su bili Miloš Biković, Tamara Dragičević, Anja Alač, Ivan Mihailović, Uroš Jakovljević, Ana Gaćeša Kostić, Nina Janković, Miljana Gavrilović, Stojan Đorđević, Miodrag Radonjić i Mateja Popović.

Ipak, pored beogradske, tu je i Akademija umetnosti u Novom Sadu, čiji studenti u velikoj meri grade temelje domaće kinematografije, ali o kojima se malo priča.

Na to je podsetio i jedan korisnik mreže X, koji je napisao:

- Ljudi stalno smaraju o nekim FDU klasama i ko je sa kim studirao, kao da to nekoga zanima, a niko ne pominje da je Jasna Đuričić u Novom Sadu imala klasu na kojoj su bili Ivana Vuković, Milica Janevski, Dragana Dabović, Milica Trifunović, Filip Đurić i Mladen Sovilj… Jebote!

- Bukvalno sam krem mlađe generacije, ono, da ih uzimaš da glume svuda, nebitno - dodao je.

- Bukvalno kakva ekipa - složila se Mirjana.

I da, upravo ova imena igraju neke od najzapaženijih, najzahtevnijih i najtežih uloga u srpskim serijama i filmovima. Njih je učila, stvarala i oblikovala Jasna Đuričić.

Jasna Đuričić je rođena u Rumi 16. aprila 1966. godine. Završila je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Branka Pleše. Bila je stalni član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu od 1990. godine, gde je bila prvakinja drame.

Iza sebe ima na desetine ostvarenja i preko prestižnih 30 nagrada, od kojih je jedna i za najbolju glumicu na dodeli 34. Evropske filmske nagrade za film “Quo vadis Aida” u kojem igra glavnu ulogu Aide.

Njenu klasu iz 2006. su činili:

Ivana Vuković

Ivana je svoju karijeru započela još na drugoj godini studija. Profesorka Jasna je imala običaj da na ispite svojih studenata zove i reditelje, te je na taj način Ivana dobila svoju prvu televizijsku ulogu u seriji "Na terapiji", koju je režirao Marko Đilas.

Već dugi niz godina je aktivna u pozorišu i na malim ekranima. A za ulogu Marije u "Sestrama", kao i za lik Kaće u filmu "Moj jutarnji smeh", dobila je nagradu "Carica Teodora". Pored toga, tu su i njena poznata ostvarenja "Močvara", "12 reči", "Kljun", "U zagrljaju Crne ruke".

Za ulogu Višnje u filmu "Za danas toliko", koji je nedavno predstavljen publici, Ivana je osvojila nagradu "Beogradski pobednik" za najbolju glumicu.

Što se tiče privatnog života, udata je za Stefana Trifunovića, koji je takođe glumac. Imaju sina Vuka.

Milica Janevski

Milica je upala u Jasninu klasu nakon drugog pokušaja, nakon što je prvi put stigla do užeg izbora. Ipak, ona je nakon diplomiranja na osnovnim studijama, upisala i master kod profesora Tomi Janežiča.

Iza sebe ima dvadesetak pozorišnih naslova, i preko trideset filmskih, kao i mnogobrojne nagrade za najbolju glumicu, glumicu sezone i najbolju mladu glumicu. Poznata je po izuzetno složenim, kompleksnim ulogama, kroz koje emocija i karakter lika skoro da mogu da se opipaju. ovo je posebno bilo vidljivo kroz njenu ulogu Ane Baste u seriji "Deca zla", ali i kroz jednu jedinu rečenicu u filmu "Nedelja", kada izgovori "Ko si ti bre?"

Ipak, ona je u emisiji Balkanskom ulica otkrila da je oduvek bila emotivna, te da je zbog toga dobila poseban nadimak.

- Sećam se da mama stalno priča da su me zvali Milice cvilice, jer sam imala manir da plačem ispred ogledala. Da, to je isto jedna pikanterija iz mog detinstva i da tako uplakana, još više plačem što sam uplakana. Ja sam preosetljiva zapravo, hipersenzitivna sam uvek bila i strašno osetljiva, kada neko naprimer otkine list sa grane, meni je to tektonski poremećaj u organizmu, do te granice. To kad neko prođe, otkine nešto što je živo i ode. Taj ne odnos prema živim bićima i trudim se da ne gazim bube po ulici i da tako, svesna sam tog sveta koji živi dole, tako da opet s druge strane sam strašno srčana i pravdoljubiva i umem da budem sumanuta i kao i svi, ali, da, hipersenzitivnost mi je neka moja osnovna čini mi se karakteristika koja mi zapravo dosta pomaže u ovom poslu i iz nje crpim mnogo iz tog razumevanja, ljudske sudbine, perspektive drugog čoveka i u kranjoj liniji to je moj poziv - ispričala je ona.

Dragana Dabović

Dragana Dabović je rođena u Kotoru, gde je odrasla i završila gimnaziju. U lokalnom pozorištu je od 1997. godine, gde je učestvovala u predstavama dramskog studija i prvog ansambla sa kojima je odigrala desetak uloga, nakon čega je upisala glumu.

Prvu televizijsku ulogu je dobila na drugoj godini studija, u seriji "Na terapiji", koju je režirao Marko Đilas.

Domaća publika je najviše voli po ulozi Šaše, odnosno kadetkinje Ines Šašvari u seriji Vojna Akademija. Tu su i "Čudne ljubavi", "Šetnja sa lavom", "Zbornica", a Dragana je skoro sve oduševila i ulogom hiperaktivne i nasmejane kume Mile u novoj komediji "Živi i zdravi" Ivana Marinovića.

Kada je u pitanju njen privatni život, Dragana se prvi put udala 2016. godine za Veselina Čukvasa s kojim je dobila i ćerku Bjanku. Ipak, ona je ponovo pronašla ljubav i u junu 2021. Dragana i njen partner Milan Kolarski su dobili sina Nou.

Milica Trifunović

Mila je sa koleginicama Milicom Janevski i Tijanom Marković izvela diplomsku predstavu "Kraljice" u somborskom Narodnom pozorištu, na čijem repertoaru je ovaj komad bio narednih nekoliko godina.

Nakon diplomiranja, Milica je nastavila da radi u pozorištu. U Narodnom pozorištu u Vranju je igrala glavnu ulogu u predstavi Narodna drama, igrala je u predstavi Galeb, rađenoj po tekstu Antona Pavloviča Čehova, a u komadu Anika i njena vremena u Ateljeu 212, po motivima dela Iva Andrića, poverena joj je glavna uloga.

Jedna od značajnijih uloga je i ona u novoj predstavi "Strah u operi", koju igra zajedno sa Svetlanom Bojković u Ateljeu 212.

Paralelno sa pozorišnom karijerom, ostvarila se i sa nekoliko manjih uloga u filmovima i na televiziji. Prvu zapaženiju televizijsku ulogu imala je u seriji "Grupa", u kojoj je tumačila lik inspektorke Marte Lazarević, koju je gradila uz pomoć stručnih saradnika i inspektora. Pojavila se u seriji "Koreni", a kasnije je igrala i u "Žigosanima u reketu", kao i u "Južnom vetru".

Filip Đurić

Filio je osnovne i master studije glume završio u klasi profesorke Jasne Đuričić na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Ljubav prema glumi je razvio u Dečijoj radionici, a nakon toga u Dramskom studiju Doma omladine Kragujevac.

Neki od televizijskih naslova koji su ga proslavili su „Moj jutarnji smeh“, „Heroji radničke klase“, „Sinđelići“, a u pozorištu je poznat po predstavama „Ajnštajnovi snovi“, „Galeb“, „Klasni neprijatelj“ i mnogi drugi.

Jedno od njegovih novih ostvarenja je i film „Za danas toliko“ u kome igra jednu od glavnih rola i koji je na ovogodišnjem Festu odneo nekoliko nagrada.

On se danas bavi se i pedagoškim radom, na letnjim radionicama Dramskog studija i kao asistent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Filip je zet legendarnog Radeta Šerbedžije. Filp i Nina su već dugo u braku, a ona je jednom prilikom otkrila da je Filip njen prvi dečko.

- Neki kažu da je glumac, ali on više voli da ga zovu gejmer (smeh). To mi je prvi dečko u životu. Pre pet godina na Brionima je glumio u jednoj predstavi, ali spojili smo se tek prošle godine - rekla je ona u avgustu 2019. za hrvatsku "Gloriju".

Mladen Sovilj

Mladen je kao dete želeo da se bavi arhitekturom i fotografijom, ali se zainteresovao za glumu pred sam završetak srednje škole. Upisao je 2006. u klasi profesorke Jasne Đuričić. Na Akademiju umetnosti u Novom Sadu završio je i master studije.

On je danas član Narodnog pozorišta u Beogradu, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Beogradskog dramskog pozorišta, Bitef teatra i Reflektor teatra.

Prvu filmsku ulogu dobio je već na prvoj godini studija, kada je igrao jednu od glavnih rola u filmu Čudovište iz Tamiša. Potom su usledila uloge u ostvarenjima kao što su „Šešir profesora Koste Vujića“, “ Zverinjak“, „S/Kidanje“, “ Bićemo prvaci sveta“, „Južni vetar“, „Košare“ i mnoga druga.

Njegovu biografiju čini široki spektar različitih likova, a čak i one slične poput problematičnih momaka predstavlja svaki put drugačije. U prethodnom periodu je posebno privukla njegova uloga u filmu „Kafana na Balkanu“, u kojoj je interpretirao lik pevača Aleksandra Vuksanovića i za koju je radio i n scenariju:

- To je vrlo interesantno jer sam se prvi put malo više bavio autorstvom. Nekolicina nas, između ostalih rediteljka Suzana Purković i ja, učestvovali smo u pisanju scenarija, što me inače zanima. Jedni drugima smo nudili pitanja koja se nas samih tiču i pokušavali da ih odgonetnemo. To je serija koja se bavi pitanjem identiteta, ko smo, šta smo, da li smo ono što činimo ili ono kako nas drugi tumače. Takođe, šta se desi kada neko iz alternativne scene sticajem određenih okolnosti postane najveća estradna zvezda na Balkanu. Dramska je serija, nije glorifikacija niti osuđivanje, naprotiv, postavlja neka vrlo važna pitanja koja se tiču svih nas, pa i mene lično. Recimo, koliko je važno, a kompleksno, da čovek uspe nekako da se ogoli pred sobom, pa da pošteno kaže šta je u tom trenutku, da bi mogao da nastavi dalje - rekao je Mladen.

Nakon toga je usledila i uloga u filmu „Ožiljak“ koji je delo srpsko-španske koprodukcije, snimljen u Bilbaou i Beogradu. Ovo delo je posebno zanimljivo zbog ekipe pisaca, producenata i reditelja koja iza sebe imaju mnogo uspešnih dela, a jedno od poznatijih je i serija „La Casa de Papel“. Mladen tumači lik Vanje, kriminalca iz Rusije, koji se našao u španskom podzemlju, a sa njim su se na setu našli i Milena Radulović, koju tumači jednu og vodećih uloga, kao i Goran Šušljik i Stefan Kapičić.

U pozorištu glumio je u predstavama „Crvena: Samoubistvo nacije“ , kao i u komadima „Moje dete“, „Uobraženi bolesnik“ i „Majka hrabrost i njena deca“.

Pozajmio je glas u crtanim filmovima „Prerušeni špijuni“ i „Grdana: Gospodarica zla“, koji su sinhronizovani na srpski jezik.

U julu 2015. godine u okviru internacionalnog festivala kratkog igranog filma Bašta fest, koji se održava u Bajinoj Bašti, Sovilju je dodeljena nagrada „Zlatna interpretacija“ za ulogu u filmu „Ovih dana“ iz 2014. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati