Film i TV

Direktno.rs

07. 07. 2021. 11:29 3

"Bora bi napravio foru": Godišnjica smrti velikana scene

Bora Todorović preminuo je na današnji dan 2014. od posledica moždanog udara u 84. godini, a svega godinu pre smrti oprostio se od svoje najveće ljubavi - glume

Nema onoga ko ne zna napamet bar jednu od njegovih slavnih replika iz "Balkanskog špijuna", "Maratonaca", "Ko to tamo peva", "Profesionalca" ili "Balkan ekspresa"...

Bora je rođen u učiteljskoj porodici u Beogradu 5. novembra 1930. godine. Studije mašinstva je zamenio glumom i studirao u klasi sa Ljubom Tadićem, Slobodanom Cicom Perovićem i Markom Todorovićem kod profesora Joze Laurenčića. Brat je slavne Mire Stupice i otac je glumca Srđana Todorovića i glumice Dane Todorović.

Njegov prvi pozorišni angažman bio je u Beogradskom dramskom pozorištu, ali je sa sestrom Mirom Stupicom i njenim tadašnjim suprugom Bojanom Stupicom ubrzo otišao u Zagreb i četiri godine radio na sceni Hrvatskog narodnog kazališta (1957-1961).

Po povratku u Beograd igrao je u Ateljeu 212 do 1983. godine, u kome se i najduže zadržao igrajući u predstavama "Arsenik i stare čipke", "Sprovod" , "Razvojni put Bore Šnajdera", "Kape dole", "Druga vrata levo", "Mrak i šuma gusta", "Pseće srce".

Dobitnik je brojnih priznjanja i nagrada: osvojio je Sterijinu nagradu za ulogu u predstavi "Maratonci trče počasni krug", nagradu Ćuran za uloge u predstavama "Maratonci trče počasni krug", "Mrešćenje šarana", "Pseće srce", "Lari Tompson-tragedija jedne mladosti", nagradu "Zoranov brk" za ulogu u predstavi "Povratak", nagradu Pavle Vuisić za životno delo, Gran pri za ulogu u "Profesionalcu" u Kanu.

Glumom se bavio više od 50 godina i otac je glumca Srđana Žika Todorović.

Povodom godišnjice smrti našeg velikana na Instagramu je poruku u njegovu čast ostavila i pevačica Lena Kovačević.

"Manastir Vraćevšnica iz 15-og veka. Krštenje. Prijatelji, kumovi. Svirka do zore. Drugačije nije moglo. Mama je napravila fotografije koje me i danas podsećaju na naš dan... Na veliku ljubav koju imamo i danas. Prošlo je 7 godina i ne postoji dan da nisi sa nama i da te ne spomenemo...... Bora bi napravio foru...", napisala je Lena Kovačević.

Nijedna enciklopedija srpskog i jugoslovenskog glumišta, filmskog, televizijskog i pozorišnog, ne može se zamisliti bez Bore Todorovića,

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Konj ulazi u bar...

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati