Film i TV

Predrag Đukanović

18. 01. 2020. 23:20 0

Folklor za kraj, Kusta imao posebnu poruku

Ovogodišnji 13. po redu "Kustendorf" završen je večeras tradicionalnom dodelom nagrada – Zlatnog, Srebrnog i Bronzanog jajeta.

Svih dana "Kustendorf" je obilovao pozitivnom energijom, osmesima, pesmom i pričom o filmovima. Mahom je i publika bila saglasna u tome koji je film pridobio najveću pažnju i koji je film favorit za osvajanje. Sa stavom publike očigledno je bio saglasan i trio u žiriju, sastavljen od Paola Vircija, Vladislava Tkačijeva, Mišel Amatije. Gosti festivala bili su Ecio Gređo i Mihaela Ramacoti.

Tako je od 21 filma mladih autora širom sveta, nagradu Zlatnog jajeta dobio Bogdan Murešaneu iz Rumunije, za film "Božićni poklon". I zaista, to je bilo pravo kratkometražno remek-delo, budući da je autor uspeo da iskombinuje i komediju i tragediju, čitavom socijalnom momentu da da i istorijsku notu i time zasluži višeminutni aplauz.

Srebrno jaje pripalo je Aliakseju Palujanu iz Belorusije za "Jezero sreće", dok je treće mesto i Bronzano otišlo filmu "Bif" Ingride Santos.

- Ovo je 13. put da se nešto zatvara i ja mislim da bi najbolje bilo da se ovog trenutka otvori sledeći. Po 13. put ovaj festival pokušava da uradi isto. Ne bi trebalo zaboraviti da smo 2008. i 2009. godine snimali sa 35 milimetara, i da se posle toga ne samo ovaj festival prebacio iz analognog u digitalan svet, već je čitav svet je krenuo digitalnim putem. Sa muzikom je isto bilo samo deset godina ranije. Danas ne postoji popularni pevač koji ne snima analogno. To ne znači da će se kinematografija vratiti u analogno doba, ali treba biti dovoljno tvrdoglav i nastaviti kako smo počeli. Pokušali smo da venčamo komercijalno i artistično na festivalu. Treba insistirati na tom spoju. Ne treba biti naivan pa poverovati da jedan festival ili jedan čovek mogu da promene svet. Kinematografija je jedna od refleksija socijalnih zajednica koje žive u svetu. Zbog toga treba verovati u novu utopiju. Ovaj svet je već uveliko promenjen, a mi verujemo da ovaj će festival uticati malo na novo poboljšanje sveta - rekao je Emir Kusturica.

On je potom uputio posebnu poruku podrške Džulijanu Asanžu, a takođe je nosio i majicu sa njegovim likom.

- Živimo u novom vremenu u kojem sve što se dešava, dešava se u fikciji. Ono što je fikcija koju mi priznajemo u sedmici političke nekorektnosti, treba da se podsetimo da je jedna od najvažnijih ličnosti ovog veka Džulijan Asanž. On je zatočen od strane zapada zbog nesposobnosti da ga postave kao primer demokratije. Zato bi bilo dobro da uputimo veliki aplauz Asanžu koji umire u zatvoru u Londonu.

Priznanje za najpoetičniji film dobio je reditelj Dimitar Kutmanov za ostvarenje iz Bugarske „Daleki dom“, a Specijalno priznanje dodeljeno je Andreju Huculeaku iz Rumunije za „Havana, cuba“. Nagradu „Vinko Filač“ za najbolju fotografiju dodelio je francuski direktor fotografije Mišel Amatje Hamedu Bagheianu za iranski film „Drugi“.

Zaorilo se kolo i srpski folklor poslednje večeri u Drvengradu, gosti, učesnici, članovi žirija, organizatori, svi su bili vidno raspoloženi i uživali su u nacionalnom dobru naše zemlje, pa je "Kustendorf" završen kako je i počeo - veseljem.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati