Ostali sportovi

D. Ljutić

18. 01. 2024. 21:14 17

RASPAD SPORTA U SRBIJI Sportisti kao Vučićevi podanici

Neuspesi Srbije u sportu postali su još jedan nedodirljivi tabu o kojem ne sme da se kritički razmišlja, uz mnoge slične, kao što su afere režima, Kosovo kao srce Srbije i slične ideološke fantazije. Nikakva skepsa tu nije dozvoljena, jedino je moguće da se čuju aplauzi i obožava narečena nacionalna priča o zemlji sporta, sve drugo je čista jeres, otpadništvo, nacionalna izdaja, a moguće i rušenje ustavnog poretka.

Odbojkaški savez Srbije obratio se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću otvorenom porukom putem svog zvaničnog sajta. U njemu se, potpisnici pisma Đula Mešter, nekadašnji odbojkaš, a danas predsednik OSS, i Ivan Knežević, generalni sekretar Saveza, zahvaljuju Vučiću na - otprilike svemu.

Srpski sportisti su u proteklih nekoliko decenija, sa manje ili više uspeha, igrali za razne političke timove, menjajući golove i koševe za veličanje lika i dela Aleskandra Vučića. U tome vrlo često prevazilaze i bliske saradnike predsednika Srbije. Zato i ne čudi što se pojedini hvalospevi redovno objavljuju u režimskim medijima, kao nekad školski sastavi o Titu. Zauzvrat, Vučić im obećava nagrade i donacije. Tako je čvrsto obećao da će svaki sportista dobiti premiju u iznosu od 200.000 evra, ako osvoji zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu. Pohvalio se Vučić kako će "Srbija biti peta u svetu po visini premija za osvojeno zlato na Olimpijskim igrama".

Sport u Srbiji je poslednjih godina ispolitizovan do maksimuma.

- Medalje iz Rija plod su truda sportista, ali i sistemskog pristupa države - govorio je Vučić posle Olimpijskih igara.

Za njega je najvažnije ono što dolazi na dan uspeha ili dan posle. Jednostavno, ništa od toga ne bi bilo moguće da on nije tu gde jeste, pa što ga više i duže bude na tom mestu, možemo da očekujemo nove medalje. Odbojkašica Maja Ognjenović je svojevremeno darovala predsedniku Srbije specijalne čokoladice iz Brisela. U vreme Zorana Terzića, selektor mu je okačio zlatnu medalju za svetske šampionke o vrat, uz zaključak - uvek ste bili sa nama.

Takva je u suštini politička priča naprednjaka: uspešnima, onima od kojih vlast ima koristi, sleduju enormne novčane nagrade; siromašnima sleduje nekvalitetna hrana po povoljnim cenama i vaučeri. Nekad su vladari zaslužnima poklanjali čitava imanja, sa pripadajućim kmetovima i robovima. Doduše, nije isključeno da sadašnji sportisti dobiju "na besplatno" atraktivne lokacije za gradnju.Tako će neki radnik uvek moći da se pohvali, kako je mešao malter za tog i tog...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati