Svet

[ Izvor: mediji ]

18. 10. 2024. 19:52 3

U Rusiju stiglo 1.500 vojnika iz Severne Koreje

U Rusiju je stiglo 1.500 vojnika iz Severne Koreje, saopštila je danas južnokorejska bezbednosna agencija, nakon čega je predsednik Južne Koreje Jun Suk Jel sazvao hitan bezbednosni sastanak i rekao da međunarodna zajednica mora da odgovori "svim raspoloživim sredstvima“.

Južnokorejski mediji objavili su, pozivajući se na anonimne izvore iz službi bezbednosti, da bi Severna Koreja mogla da pošalje u Rusiju do 12.000 vojnika, prenosi BBC.

Današnjem sastanku u Seulu prisustvovali su ključni zvaničnici iz Kancelarije za nacionalnu bezbednost, Ministarstva odbrane i Nacionalne obaveštajne službe, saopštieno je iz Junove kancelarije.

Učesnici su odlučili da ne ignorišu situaciju i da zajednički odgovore na nju sa međunarodnom zajednicom, koristeći sva raspoloživa sredstva, navodi se u saopštenju posle sastanka.

Ranije ove nedelje, ruski predsednik Vladimir Putin je predstavio nacrt zakona o ratifikaciji vojnog sporazuma sa Severnom Korejom, koji predviđa da će dve zemlje pomoći jedna drugoj u slučaju da budu napadnute.

Južnokorejska bezbednosna agencija saopštila je da se severnokorejske trupe obučavaju u ruskim bazama u Vladivostoku, Usurijsku, Habarovsku i Vlagovešensku.

Objavljene su i fotografije iz vazduha Usurijska i Habarovska, gde se, kako kažu, okupilo više stotina severnokorejskih vojnika, i fotografija severnokorejske luke Čongđin, gde se, navodno, vidi ruski brod sa severnokorejskim vojnicima.

Dodaje se da je utvrđeno da je Severna Koreja od avgusta poslala u Rusiju 13.000 brodskih kontejnera sa granatama, projektilima i protivoklopnim raketama i tvrdi da je isporučeno čak osam miliona granata od 122 i 152 milimetara.

Vojni stručnjaci smatraju da će ruska vojska imati dosta problema da uključi severnokorejske trupe u akcije na frontu, jer pored jezičke barijere, severnokorejska vojska nema iskustvo u borbenim dejstvima.

Oni bi mogli da čuvaju delove rusko-ukrajinske granice, što bi oslobodilo ruske jedinice za borbu na frontu, a isključio bih mogućnost da se odmah pojave na prvoj liniji fronta, rekao je urednik ukrajinske publikacije „Defens ekspres“ Valerij Rjabih.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dugo putovanje u EU

Zoran Živković [16.10.2024.]




Video dana

Sitna nezgodacija

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati