Društvo i ekonomija

D. Ljutić

18. 10. 2024. 21:30 1

SVAKO GLEDA SVOJE I BOJI SE Zašto na proteste ne mogu zajedno prosvetari, ekolozi i paori?

Kakve su nam mentalne mape zavisi od toga koliko ćemo prihvatati ili iskrivljavati realnost. Marijana Petković, jedna od organizatora ekoloških protesta, javno je poslala poruku poljoprivrednicima i prosvetnim radnicima koji su, takođe, prethodnih dana na ulicama jer traže bolje uslove rada, da se udruže i zajedničkim snagama se izbore za ispunjenje zahteva. Nema konkretnog odgovora. To objašnjava zašto smo se opet našli na istom mestu na kojem smo već bili pre skoro 12 godina: na mestu sudara demokratskog i autokratskog. Materijalnost i strah oko nas oblikuje svako naše iskustvo.

Gaženje činjenica da nam je dosta svega je namerno, jer je ono glavno oružje apsolutne dominacije Vučićeve vlasti. Bez obzira na ideološku orijentaciju pojedinaca i organizacija koji u protestima učestvuju, njihov zajednički stav treba da Srbija mora da bude demokratska zemlja, da vlast treba da bude u službi naroda. Da se primetiti da to nije tako i taj toksični zaplet prožima i ove proteste. I već sutra će se otvoriti kofer sa prljavim vešom.Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić kaže da kao građanin države Srbije podržava proteste protiv kopanja litijuma i zalaže se za bolju budućnost mlađih generacija, ali je skeptična da bi ujedinjenje sa ekološkim organizacijama imalo pozitivan efekat.

- Mogu da ih pozovem da se, po svojoj volji, pridruže tim protestima, ali na nivou prosvete i organizacije, mislim da bi to otišlo u nekom drugom pravcu, što ne bismo voleli jer mi bijemo neku svoju bitku, borimo se za materijalni položaj zaposlenih u školama i fokusirali smo se na neke sistemske promene u prosveti i obrazovanju, a koje moraju da se dese. Sada to priključivanje, podržavanje, donošenje odluka na višim organima bi nas totalno vodilo nekom drugom toku i dobili bi čak i etiketu da više nismo sindikati, nego neki pokreti - navodi Ilić.Ni poljoprivrednici koji se mesecima bore za bolji položaj i uslove rada na selu, nisu sigurni do čega bi ujedinjenje sa čuvarima prirode dovelo. Goran Filipović, predsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika, podseća da su oni ranije pružili podršku organizatorima protesta protiv kopanja litijuma. Međutim, kada su poljoprivrednici blokirali rafineriju u Novom Sadu, podrška ekoloških organizacija je izostala. A, kanda su zaboravili. Predsednik Srbije deli građane na "svoje" i "njihove". On je, uoči prošlih izbora, tako podelio i poljoprivrednike koji su i tada protestovali, pa je delegaciji "svojih" paora  Ana Brnabić, "u ime predsednika", dala neka obećanja. Međutim, čak ni ona nisu ispunjena. Vučić je isprozivao i paore, rekavši da "ovi koji štrajkuju, tu ima mnogo politike“.- Kada štrajkuju poljoprivrednici, oni traže vaš novac. I vaš novac umesto da završi u dobrom putu ispred vaše kuće, u tome da vaše dete ima bolju bolnicu, završiće u njihovim džepovima - izjavio je Vučić.

Još je jači utisak da bi država najradije da "ukine" prosvetni sistem ili da nastavnički posao proglasi društveno-korisnim radom za koji ne bi morao da se izdvaja novac iz budžeta. Sadašnja ministarka prosvete i njeni savetnici izjavljuju kako je štrajk bespredmetan i kako para nema. Sa predstavnicima sindikata pregovaraju činovnici koji većinom nemaju nijedan dan radnog staža u osnovnoškolskom ili srednjoškolskom obrazovanju. Ako se postojeća vlast SNS-a rukovodi tim uzorom, onda se može očekivati da će proteste pre izdržati postojeća vlast nego sami štrajkači. Režim, sasvim racionalno, pokušava da spasi što se spasiti može - naprosto, u situaciji u kojoj se očito kruni njegova moć, on nastoji da je dodatno ojača, uglavnom tradicionalnim lažnim obećanjima.Neki se prostori osvajaju, jer se time osvaja i mogućnost delovanja. Neki se, pak, prostori napuštaju jer su ispražnjeni od bilo kakve praktične ili simboličke vrednosti. Demokratija se može i mora braniti u prostorima među nama, građanima, gde pažljivo slušamo jedni druge i nastojimo da razumemo odakle potiču i kuda vode razlike među nama. Sadašnje nesuglasice nisu motivisane nikakvim strahom da će protesti pokrenuti novi politički pokret; naprotiv, to su izrazi panike - uzaludnog odbijanja da se suočimo sa očajem koji prožima naše društvo. Svako gleda svoje i svako se boji.

Tu leži najveća zamka i najveća šteta koju autoritarni vladari poput Vučića nanose državama čiji su građani bili toliko naivni da ih na te pozicije izaberu, jer njihova vlast zapravo podrazumeva ukidanje politike. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dugo putovanje u EU

Zoran Živković [16.10.2024.]




Video dana

Sitna nezgodacija

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati