Svet

[ Izvor: nova S ]

16. 10. 2024. 13:24 0

Izrael isplanirao osvetu Iranu: Znamo koji su ciljevi

Izrael je odlučio o potencijalnim ciljevima u Iranu, navodi se u izveštajima izraelske televizije u utorak, sugerišući da se približava odgovoru na veliki balistički raketni napad Islamske Republike prošlog meseca.

Prema izveštaju na Kanalu 12, vojska je predstavila listu ciljeva premijeru Benjaminu Netanjahuu i ministru odbrane Joavu Galantu dok se finaliziraju pripreme, koje uključuju "osetljivu koordinaciju" sa drugim zemljama u regionu.

Izveštaj javnog emitera Kan je naveo da je „politički vrh“ odlučio o ciljevima, bez navođenja konkretnih zvaničnika ili foruma za donošenje odluka.

- Ciljevi su jasni. Sada je pitanje vremena - rekao je izraelski izvor za emiter.

Izveštaj takođe kaže da je Izrael opisao svoje opšte planove za napad SAD-u, ali da još nije dao ažurirane informacije o konkretnim ciljevima, uz navođenje izvora upoznatog sa situacijom da "ciljevi mogu biti promenjeni u poslednjem trenutku".

Galant je rekao članovima desničarskog Foruma hrabrosti (Gvura Forum) porodica talaca da ima "jedinstveno mišljenje" sa Netanjahuom i vojnim načelnikom Hercijem Halevijem o "potrebi i suštini odgovora". Taj odgovor, rekao je, "pravilno se priprema".

Galant je obećao da će Izrael "uskoro odgovoriti" Iranu.

- Biće to precizan i smrtonosan odgovor- rekao je porodicama.

Njegovi komentari i izveštaji na televiziji dolaze nakon što je "Vašington Post“ izvestio da je Netanjahu rekao predsedniku Džou Bajdenu tokom telefonskog razgovora 8. oktobra da izraelska odmazda neće uključivati napade na nemilitantne lokacije, navodeći zvaničnika koji je rekao da će napad biti dizajniran da izbegne „političko mešanje u američke izbore".

Prema novinama, Netanjahuovo ublažavanje stava bilo je ključni faktor u odluci SAD-a da pošalju napredni protivbalistički raketni sistem vazdušne odbrane u Izrael.

Ranije se verovalo da Izrael razmatra napade na iransku naftnu infrastrukturu ili nuklearne lokacije, čemu se SAD protive zbog mogućnosti eskalacije borbi, uključujući iranske odmazde usmerene na civilnu infrastrukturu u Izraelu ili druge regionalne države saveznike Zapada.

Odgovarajući na izveštaj "Vašington Posta" u kasnoj noćnoj izjavi, kabinet premijera je naglasio da će izraelske bezbednosne potrebe biti iznad svega.

- Slušamo mišljenja američke vlade, ali ćemo konačne odluke donositi na osnovu bezbednosnih potreba Izraela - navodi se u saopštenju Netanijahuovog kabineta.

Prethodni izveštaji sugerisali su da je razgovor između Netanjahua i Bajdena, prvi u otprilike dva meseca, pomogao da se Vašington i Tel Aviv približe po pitanju Irana, nakon što je delovalo da su zemlje prestale da koordinišu izraelske udare na Hezbolah usled narušenih odnosa između lidera.

Međutim, zvaničnik kojeg citira Axios nakon razgovora rekao je da je planirani izraelski odgovor i dalje agresivniji nego što bi SAD to želele.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Pazi, bandera!

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati