Svet

[ Izvor: mediji ]

10. 10. 2024. 16:11 0

Poplave u pustinji: Neverovatni prizori (VIDEO)

Na područje Sahare pala je količina kiše koja nije zabeležena decenijama i ostavila ogromne posledice po stanovništvo.

Obilne padavine koje su pogodine područje Sahare ostavile su za sobom plave lagune vode usred peščanih dina, hraneći neke od njenih najsušnijih regiona, prenosi Asošijejted Pres. Tom prilikom na ovo sušno područje pala je količina kiše koja nije zabeležena decenijama unazad.

Pustinja jugoistočnog Maroka je među najsušnijim mestima na svetu i retko se dešava da pred kraj leta padne ovolika količina kiše.

Marokanska vlada je saopštila da su padavine tokom dva dana u septembru premašila godišnje proseke u nekoliko oblasti koje imaju manje od 250 milimetara (10 inča) godišnje, uključujući Tatu, jednu od najteže pogođenih oblasti. U Tagouniteu, selu oko 450 kilometara južno od glavnog grada Rabata, zabeleženo je više od 100 milimetara u periodu od 24 sata.

Oluje su ostavile nezapamćene slike vode koja šiklja kroz saharski pesak usred zamkova i pustinjske flore. NASA sateliti su pokazali da voda "juri" da ispuni jezero Iriki, poznato korito jezera između Zagore i Tate koje je bilo suvo 50 godina.

- Prošlo je 30 do 50 godina otkako smo imali ovoliko kiše za tako kratko vreme - rekao je Husin Juabeb iz Generalnog direktorata za meteorologiju Maroka.

- Takve kiše, koje meteorolozi nazivaju ekstratropskom olujom, mogu promeniti tok vremena u regionu u narednim mesecima i godinama jer vazduh zadržava više vlage, izazivajući više isparavanja i izazivajući više oluja - dodao je Juabeb.

Šest uzastopnih godina suše predstavljalo je izazov za veći deo Maroka, primoravajući poljoprivrednike da ostave polja pod ugarom, a gradove i sela da daju vodu.

Obilne padavine će verovatno pomoći da se ponovo napuni veliki sloj podzemne vode ispod pustinje koji se oslanja na snabdevanje vodom u pustinjskim zajednicama. Pregrađeni rezervoari u regionu prijavili su da su se tokom septembra ponovo punili rekordnim stopama. Međutim, nejasno je koliko će septembarske kiše ići u pravcu ublažavanja suše.

Voda koja je šikljala kroz pesak i oaze ostavila je više od 20 mrtvih u Maroku i Alžiru i oštetila žetvu poljoprivrednika, primoravši vladu da dodeli sredstva za hitnu pomoć, uključujući i neka područja pogođena prošlogodišnjim zemljotresom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Napadnut krokodil

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati