Svet

[ Izvor: Mediji ]

05. 10. 2024. 08:28 0

Uragan Kirk ide ka Evropi, dve zemlje prve na udaru (FOTO)

Uragan Kirk formiran je u srcu Atlantskog okeana i u samo jednom danu dostigao je status oluje četvrte kategorije. Meteorolozi upozoravaju da Kirk putem Atlantika stiže i do Evrope, a na udaru ovog uragana mogu se naći Velika Britanija i Francuska.

Uragan Kirk je u četvrtak proglašen uraganom kategorije 4, a talasi iz ovog sistema mogli bi da izazovu uslove opasne po život ovog vikenda duž istočne obale Sjedinjenih Američkih Država, kao i na Bermudima, Velikim Antilima i Bahamima, rekli su meteorolozi.

Uragan Kirk je formiran u centralnom Atlantskom okeanu i mogao bi još više da ojača tokom sledećeg dana, ali se očekivalo da će ostati dalje od kopna, saopštio je američki Nacionalni centar za uragane sa sedištem u Majamiju.

Međutim, sada se očekuje da će talasi koje je stvorio Kirk stići do delova Bermudskih ostrva i Velike Antile u subotu, a istočne obale i Bahama u nedelju, saopštio je centar.

Uragan Kirk prestavlja 11. oluju u sezoni uragana 2024, a jedan je od retkih koji je dostigao kategoriju opasnosti 4.

Uragan stiže u Evropu

Putem Atlantskog okeana, ovaj uragan će stići i u Evropu, kažu meteorolozi. On će pogoditi lokacije kao što su Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska, sa obilnim padavinama, uzburkanim morem i štetnim udarima vetra.

Modeli prognoze pokazuju promene koje počinju kasno tokom predstojeće nedelje, jer olujni sistem gubi izvor toplote iz toplog Atlantskog okeana i postaje poznat kao posttropski ciklon.

Posttropski olujni sistem je ciklon koji je izgubio svoje tropske karakteristike, ali i dalje održava značajnu mehanizme za proizvodnju jakih padavina i jakih vetrova.

Putanja uragana Kirk

Kirk je započeo svoj put u centralnom Atlantiku 29. septembra i brzo je ojačao u uragan kategorije 3 nekoliko dana kasnije.

Prognostički centar "Foks" kaže da će zbog orijentacije suptropskog grebena i značajnog korita, uragan zaobići neke oblasti u Sjedinjenim Američkim Državama dok se kreće od severa ka severoistoku.

Zbog veličine ciklona, sa štetnim vetrovima, Nacionalni centar za uragane upozorava da bi talasi na kraju mogli da stignu do istočne obale.

Direktni uticaji biće ograničeni na Evropu kada uragan pređe u posttropski sistem. Delovi severozapadne Evrope sada su u pripravnosti zbog značajnog olujnog sistema koji potiče iz tropskog Atlantika.

Predviđene prognoze pokazuju da Kirk može da dovede do izuzetno obilnih padavina, kao i do udara vetrova kada se jezgro sistema približi Evropi sledeće nedelje.

Uragani u Evropi

Uragan Ofelija iz 2017. označen je kao jedna od najgorih oluja koja je pogodila Ujedinjeno Kraljevstvo u poslednjih nekoliko decenija, sa nekoliko smrtnih slučajeva i štetom u ukupnom iznosu od stotine miliona dolara.

Nacionalna meteorološka služba koja je zadužena za Irsku izvestila je da je olujni sistem proizveo jake vetrove, zajedno sa obilnim padavinama.

Mnoga stabla su oštećena, a čak je i tenda na fudbalskom stadionu u Kork Sitiju srušena tokom oluje. Imena uragana se inače povlače kada se korišćenje identifikacije smatra neosetljivim zbog oštećenja imovine i značajnog gubitka života.

Uprkos šteti i žrtvama, Svetska meteorološka organizacija nije povukla ime "Ofelija" sa spiska imena.

U poređenju sa drugim kontinentima, Evropa nikada nije doživela direktan udar uragana, iako su 2017. i 2019. Ofelija i Lorenco uspeli da se jako približe kopnu, tako što su pogodili obale Ujedinjenog Kraljevstva i Irske.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati