Svet

[ Izvor: Mediji ]

12. 09. 2024. 16:28 1

Žestoki napadi na civilne ciljeve u Ukrajini: Poginuli radnici Crvenog krsta (FOTO)

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) potvrdio je da su tri člana njegovog osoblja ubijena u četvrtak nakon što su projektili pogodili mesto planirane distribucije pomoći na frontu u regionu Donjecka.

Dva člana osoblja MKCK-a su povređena, navodi se u saopštenju. MKCK je dodao da distribucija humanitarne pomoći nije počela i da nijedan stanovnik nije pogođen eksplozijom.

- Još jedan ruski ratni zločin. Danas je okupator napao vozila humanitarne misije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u regionu Donjecka - rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski na X.

Selo Viroliubivka je bilo pod granatiranjem, rekao je regionalni guverner Vadim Filaškin u aplikaciji za mesindžer Telegram, izveštavajući o žrtvama.

Iako je ukrajinski predsednik Zelenski optužio Rusiju da stoji iza napada, u saopštenju MKCK-a nije se konkretno pominjalo ko je odgovoran za granatiranje.

Predsednica MKCK-a Mirjana Špoljarić rekla je:

- Najoštrije osuđujem napade na osoblje Crvenog krsta. Nesavesno je da granatiranje pogodi lokaciju za distribuciju pomoći. Naša srca su danas slomljena dok oplakujemo gubitak naših kolega i brinemo o povređenima. Ova tragedija pokreće talas tuge koji je previše poznat onima koji su izgubili svoje voljene u oružanom sukobu.

MKCK je saopštio da se njegov tim priprema za distribuciju drva i briketa od uglja u selu Viroliubivka, severno od grada Donjecka, ugroženim domaćinstvima kako bi im pomogao da se pripreme za predstojeću zimu, kada su pogođena njihova vozila.

U svom saopštenju, MKCK je rekao:

- Timovi MKCK su redovno prisutni u regionu Donjecka, a naša vozila su jasno obeležena amblemom Crvenog krsta. Smrt trojice kolega iz MKCK dolazi usred naglog porasta broja ubijenih humanitaraca širom sveta u poslednje dve godine. MKCK hitno poziva na poštovanje međunarodnog humanitarnog prava, uključujući preduzimanje svih mogućih mera predostrožnosti kako bi se osiguralo da oni koji se bave humanitarnim aktivnostima ne budu meta ili uhvaćeni u neprijateljstvima.

Pogođen brod koji je prevozio žito
Ruska raketa je pogodila civilni brod koji je prevozio žito iz Ukrajine koje je već napustilo ukrajinske vode u Crnom moru, rekao je u četvrtak predsednik Vladimir Zelenski, prenosi Rojters.

Ministar spoljnih poslova Andrij Sibiha nazvao je udar„drskim napadom na slobodu plovidbe i globalnu bezbednost hrane“.

Zelenski je rekao da je brod bio na putu za Egipat i dodao da nema žrtava.

- Ukrajinske isporuke hrane afričkim i bliskoistočnim zemljama su kritične - rekao je Zelenski u objavi na X.

- Nastavićemo da činimo sve napore da zaštitimo naše luke, Crno more i izvoz hrane na svetska tržišta. Pšenica i sigurnost hrane nikada ne bi trebalo da budu mete za rakete.

Izvor iz industrije rekao je Rojtersu da je brod za žito ušao u rumunske vode blizu ušća reke Dunav u Crno more tokom noći.

Dmitro Pletenčuk, portparol ukrajinske mornarice, rekao je za Rojters da se brod nalazi u pomorskoj ekonomskoj zoni Rumunije.

Ukrajina izvozi oko 4 miliona tona žitarica mesečno preko svog crnomorskog koridora za transport, koji je uspostavljen u avgustu 2023. nakon što se Rusija povukla iz Crnomorske inicijative za žito uz posredovanje UN i Turske.

Ukrajinski koridor grli zapadnu obalu Crnog mora u blizini Rumunije i Bugarske.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Frizbi na žaru

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati