Svet

[ Izvor: Mediji ]

07. 09. 2024. 18:19 1

Prva kalijum-jonska baterija: Inovacija bez skupih metala

Istraživački tim Group1 razvio je prvu kalijum-jonsku cilindričnu bateriju, obećavajući ekonomičniju i sigurniju alternativu baterijama koje koriste litijum, kobalt i nikl.

Istraživački tim Group1 iz Teksasa razvio je inovativnu kalijum-jonsku cilindričnu bateriju. Ova inovacija donosi velike prednosti, uključujući oslobađanje od kobalta, nikla, bakra i litijuma. Ovi skupi materijali, koji su često prisutni u baterijama koje napajaju električna vozila i druge uređaje, obično zavise od složenih stranih lanaca snabdevanja.

Još bolje, Group1 reklamira svoju tehnologiju kao superiornu u odnosu na nadolazeće litijum-gvožđe-fosfatne i natrijum-jonske baterije. Prvi tip razvijaju Volvo i njegovi partneri, uključujući Geely. Prednosti verzije na bazi kalijuma uključuju poboljšanu sigurnost i veću energetsku gustinu, prema informacijama sa zvaničnog sajta Group1.

- Uzbuđeni smo što predstavljamo prvu 18650 kalijum-jonsku bateriju na svetu - izjavio je Aleksander Žiro, izvršni direktor kompanije Group1 iz Ostina.

U izveštaju je dalje objašnjeno da je - 18650 form faktor najrasprostranjeniji i najdizajniraniji format ćelija.

Lideri ove kompanije predstavili su svoje otkriće tokom konferencije "Beyond Lithium-Ion" u Oak Ridge Nacionalnoj laboratoriji u julu. Posetioci su saznali kako je Group1 razvio bateriju od malih coin-cell paketa do cilindričnog tipa, koji je najčešći u većini elektronskih uređaja, prema objavljenom izveštaju.

Katoda od kalijuma ima veliki kapacitet

Ključna komponenta ove tehnologije je glavni proizvod kompanije, Kristonit. To je katoda od kalijuma i "Prusijanske bele", supstance koja ima nisku cenu i visok teorijski kapacitet u baterijama, prema ACS Publications. Ipak, ovaj izveštaj takođe pominje izazove sa performansama ovog materijala.

Međutim, tim iz Group1 je uveren u svoju sposobnost da prevaziđe ove izazove.

- Ova inovacija predstavlja godine posvećenog istraživanja i razvoja proizvoda - rekao je Žiro u izveštaju.

Ostale komponente baterije uključuju grafitne anode, separatore i elektrolit napravljen od "komponenti nabavljenih sa tržišta", navodi Group1. Kada baterija funkcioniše, joni se kreću između anode i katode kroz supstancu koja se zove elektrolit.

Delovi za kalijumsku bateriju kompanije Group1 - omogućavaju superioran životni vek i izvanredne sposobnosti pražnjenja… Takođe pomaže u smanjenju pritiska na lanac snabdevanja i podržava domaću proizvodnju ključne baterijske tehnologije - stoji u saopštenju.

Stručnjaci na sajtu kompanije navode da vide ovu bateriju kao potencijal za napajanje električnih vozila, ali i kao ključno rešenje za skladištenje energije, što je potrebno za čuvanje obnovljive energije za kasniju upotrebu. Skladištenjem energije iz sunca, talasa i vetra možemo smanjiti količinu zagađujućih gasova koji dospevaju u atmosferu. Group1 ima za cilj da obezbedi potrebnu baterijsku podršku kako bi sve to funkcionisalo.

- Distribucijom uzoraka našim partnerima i proizvođačima ćelija, postavljamo temelje za široku primenu ove transformativne tehnologije - rekao je Žiro.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati