Svet

[ Izvor: Mediji ]

16. 09. 2024. 16:15 2

Turci osudili hrvatskog kapetana na 30 godina zatvora

Kapetan iz Splita Marko Bekavac prvostepenom presudom je osuđen na 30 godina zatvora nakon što je prošle godine u turskoj luci Eregli pronađen kokain u tovaru njegovog broda.

On je u turskom istražnom zatvoru u Ankari od oktobra prošle godine, kada je policija pronašla 137 kilograma kokaina na brodu koji je prevozio ugalj iz Kolumbije i plovio pod panamskom zastavom.

Tada je uhapšeno 10 mornara, šest sa Filipina, po jedan iz Finske, Poljske i Rusije i Bekavac, koga turske vlasti smatraju odgovornim po komandnoj odgovornosti. Pored kapetana Bekavca, sud je proglasio krivim i prvog oficira palube, dok su ostali optuženi oslobođeni.

Melvan: Presuda je šokirala sve, atmosfera je jeziva

Indek je kontaktirao Nevena Melvana, predsednika Sindikata pomoraca Hrvatske, koji je sa kapetanovom suprugom Katjom Bekavcem i bratom Jozom Bekavcem prisustvovao suđenju. Rekao je da je nepravosnažna presuda šokirala sve prisutne.

- Kapetan Bekavac i prvi oficir palube osuđeni su na 30 godina zatvora, a ostali su pušteni. Minimalna kazna ovde je 20 godina, ako nađu još nešto, udvostruče. Ovde je jeziva atmosfera. Advokati smatraju da sud nije imao petlju da donese pravu presudu i oslobodi sve. A sada su gurnuli vruć krompir na drugostepeni sud.

Moramo se pripremiti za pravnu bitku i ne smemo pasti u malodušje. Ova presuda nije pravosnažna, već je prvostepena. Sudija jednostavno nije imao hrabrosti da donese pravičnu odluku, ali je zbog težine slučaja odlučio da nekoga kazni i onda je to učinio tako što je osudio kapetana i prvog oficira, dvojicu najodgovornijih ljudi na brodu, na 30 godina zatvora - rekao je Melvan.

Suđenje je počelo sredinom juna, a svi mornari su se izjasnili da nisu krivi i izneli odbranu. Branitelje, advokatsku kancelariju iz Istanbula, angažovala je kompanija, a svaki pomorac je dobio svog predstavnika. Melvan tvrdi da nije bilo dokaza ni za jednog od njih, kao ni za komandanta i prvog oficira.

- Veoma se dobro držao. Međutim, nakon presude usledio je šok. Kao i svi mi. U totalnom smo šoku. Suđenje je trajalo oko 5 sati i svi smo se nadali da će ovo proći dobro. Nažalost, sudija nije imao hrabrosti da donese odluku koju je trebalo da donese.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati