Svet

[ Izvor: Mediji ]

05. 09. 2024. 18:07 4

FBI otkrio rusku operaciju za manipulisanje Evropom

Američka vlada je u sredu podigla optužnicu protiv dvojice ruskih državljana i zaplenila više od 30 internet domena koji su navodno korišćeni u svrhe uticaja na američke izbore.

Gomila informacija koje je FBI podneo sudu takođe je otkrila još jednu bombu: rusku operaciju za manipulaciju nemačkim, francuskim, italijanskim i britanskim političarima, poslovnim ljudima, novinarima i drugim uticajnim ljudima.

Cilj kampanje Kremlja u Evropi bio je da napravi podele, diskredituje Ameriku i pokopa podršku Ukrajini, navodi se u nizu ruskih dokumenata, memoranduma i zapisnika o planiranu i vođenju psihološkog rata, piše Politico.

Dokumente je pribavio FBI i podneo ih u sredu u sudskoj izjavi kao deo optužnica. U dosijeu od 277 stranica detaljno su opisani ruski planovi da pridobiju srca i umove Evropljana.

Takođe, pronađena su i dokumenta "Agencije za socijalni dizajn" koja opisuje plan za ciljanje ljudi putem stvarnih postova i komentara na društvenim medijima kako bi se zaobišli bot filteri kompanija društvenih medija.

Agencija za socijalni dizajn deluje po naređenjima zamenika šefa kabineta ruskog predsednika Vladimira Putina, Sergeja Kirijenka, navodi se u sudskoj izjavi FBI.

U ruskom dokumentu se kaže da je cilj kampanje da "izazove u publici racionalne misli kao što su na primer: "Zašto mi treba da pomognemo Ukrajini?". Takođe, ima i onih čija je poenta da izazovu emotivne reakcije i to: "Amerikanci su takvi ološi!".

Zaplenjeni domeni zapravo predstavljaju domene dvojnika kako bi širili lažne članke i sadržaje napravljene da izgledaju kao da dolaze iz zapadnih medija.

Domeni su uključivali lažne Rojters, Der Spiegel, Bild, Le Monde, Le Parisien, Velt, FAZ, Suddeutsche Zeitung, Delfi i druge, a plaćeni su kriptovalutama kao što je bitkoin, prema izjavi FBI.

Ruski tim je identifikovao Nemačku kao posebno ranjivu metu za ruski uticaj

"Nemci su više zavisni od Francuza", piše u jednom od ruskih dokumenata, koji se verovatno odnosi na ekonomsku zavisnost Nemačke od ruskog gasa i izvoza, piše Politico.

"Prvo i najvažnije, moramo da diskreditujemo SAD, Veliku Britaniju i NATO, a onda da ubedimo Nemačku u neefikasnu politiku sankcija", citira FBI internu rusku belešku.

Još jedan dokument "Agencije za socijalni dizajn" opisuje operaciju pod nazivom "Podsticanje međunarodnog sukoba" koja je posebno usmerena na Francusku i Nemačku.

Kao cilj te "akcije" navodi se da je potrebno da dovede do "eskalacije unutrašnje tenzije i promovisanja Ruske Federacije". To će uraditi tako što će "potencirati sukobe i veštački stvarati konflikte putem lažnih članaka, influensera, kao i ciljanih postova i komentara na mrežama".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati