Svet

Direktno.rs

20. 07. 2024. 21:11 3

Bila 43 godine u zatvoru zbog ubistva koje NIJE POČINILA

Kao 20-godišnjakinja Sandra Heme proglašena je krivom za ubistvo bibliotekarke Patrisije Ješke iz Sent Džozefa (Misuri), u novembru 1980. godine. Dobila je doživotnu kaznu zatvora, a nakon 43 godine je puštena na slobodu zato što je njena presuda poništena.

Naime, provela je 43 godine u zatvoru zbog ubistva koje nije počinila.

Nakon što je pregledan njen slučaj, utvrđeno je da nije bilo nikakvih dokaza koji bi je povezali sa zločinom osim priznanja koje je dala pod jakim sedativima u psihijatrijskoj bolnici.

Kako govore njeni predstavnici, Sandra Heme (64) je služila najdužu poznatu pogrešnu osudu žene u istoriji SAD.

Njen pravni tim iz "Innocence Project" izjavio je da su zahvalni što je Heme napokon ponovo sa svojom porodicom, prenosi BBC.

Iako je odslužila kaznu, njen slučaj se još proverava.

Prvobitna presuda sudije Okružnog suda Rajana Horsmana od 118 stranica koja je poništila njenu presudu doneta je 14. juna. U njoj je navedeno da su advokati Sandre Heme imali jasne dokaze njene nevinosti, uključujući dokaze koji nisu bili predani timu njenih branilaca u to vreme.

Nakon što su pregledali dokaze, utvrdili su da je lokalna policija ignorisala dokaze koji su direktno upućivali na jednog od njihovih vlastitih službenika, Majkla Holmana koji je kasnije otišao u zatvor zbog drugog zločina i umro je 2015. godine.

Osuđenu Sandru Heme policija je nekoliko puta ispitivala pod uticajem antipsihotičnih lekova i snažnog sedativa nakon što je bila prisilno smeštena u psihijatrijsku bolnicu. Njeni odgovori su bili jednoznačni i nije bila potpuno svesna šta se događa, pokazali su sudski dokumenti.

Sudija Horsman u svojoj je reviziji napomenuo da nijedan forenzički dokaz nije povezivao Heme sa ubistvom. Nije imala motiv i nije bilo svedoka koji bi je povezivali sa zločinom.

Sandra Heme konačno je napustila zatvor u petak, te će živeti sa svojom sestrom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati