Svet

[ Izvor: Mediji ]

01. 07. 2024. 08:09 16

Pobeda desnice u Francuskoj, besni građani demolirali ulice (VIDEO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske objavilo je konačne rezultate parlamentarnih izbora.

U prvom krugu parlamentarnih izbora Nacionalno okupljanje osvojilo je 33,15% glasova ili više od 10 miliona glasova. Novi narodni front (koalicija ujedinjene levice) dobio je 27,99 odsto glasova i skoro 9 miliona glasova. Centristička alijansa Zajedno (u kojoj je stranka Preporod francuskog predsednika Emanuela Makrona) je osvojila samo 20,76% glasova, odnosno skoro 7 miliona glasova.

Podsetimo, prvi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj održan je u nedelju, dok će se drugi krug održati 7. jula.

Makron je na evropskom samitu u Briselu, nakon upozorenja prošle nedelje da Francuska rizikuje "građanski rat" ako RN na čelu sa Marin Le Pen ili levičarska koalicija "Novi narodni front" dođu na vlast, rekao da je u zemlji oslobođen "nesputani rasizam i antisemitizam".

Makronove pristalice u zemlji i inostranstvu su ovo okarakterisale kao "grešku", iz bojaznosti da će Nacionalno okupljanje nastaviti uspon.

Vanredni parlamentarni izbori

Izbore je raspisao Emanuel Makron iznenada nakon što je njegova stranka Preporod pretrpela poraz od krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen na izborima za Evropski parlament.

Nakon pobede desnice građani demolirali ulice

Demonstracije protiv francuske stranke krajnje desnice Nacionalnog okupljanja, na koje je pozvala krajnja levica, prerasli su u nedelju uveče u sukobe sa policijom i nerede u centru Liona, javili su francuski mediji.

Na demonstracije je pozvala krajnja levica nakon što su stigli rezultati da Nacionalno okupljanje vodi u prvom krugu parlamentarnih izbora.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Pomoć stiže

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati