Svet

[ Izvor: Mediji ]

18. 06. 2024. 09:16 1

Terali ih da kleče i tukli ih do iznemoglosti: HOROR u domu za napuštenu decu

U prostorijama jedne fondacije, koja je pružala napuštenoj deci neku vrstu doma, otkriveno je jezivo nasilje, a dve osobe su uhapšene u Rumuniji nakon što je ustanovljeno da su deca bila primoravana da kleče satima na kolenima i da rade do iznemoglosti.

Slučaj stravičnog zlostavljanja dece koja su ostala bez roditelja ili su njihovi najmiliji napustili potresla je ceo Balkan.

Deca su trpela i fizičko nasilje, a za sve se saznalo nakon što su mališani, koji više nisu mogli da trpe torturu, sve prijavili nadležnima.

Inspektori kažu da se iza dečjih osmeha kriju trauma i horor kakvi su nezamislivi i odraslima. Naime, deca koja su ostala bez roditelja ostavljena su na brigu državi i dovedeni su u prostorije fondacije koja je trebalo da brine o njima. Umesto toga, deca su zlostavljana i ponižavana.

Deca su proživljavala horor

Prema navodima tužilaštva u Botošanima, u poslednje dve godine, iza visokog dvorišnog zida i van pogleda ljudi, deca su proživljavala horor.

Mališani su trpeli nezamislive batine, a neretko su ih primoravali da kleče na kolenima i mole se između pet i osam sati dnevno. Takođe, tokom istrage je otkriveno da su pojedina deca radila do iznemoglosti. Ko god bi se oglušio o naređenja, trpeo bi jezivo nasilje.

- Za slučaj se saznalo nakon što je jedno dete prijavilo da ga tuku i kažnjavaju. Dete je tvrdilo da je primoravano da radi, čak i teške građevinske poslove. Deca su primoravana na rad unutar prostorija fondacije, ali i na imanju koje šef fondacije ima van grada - saopštili su nadležni u Botošanima.

Deca su, takođe, bila primoravana da prisustvuju službama u baptističkoj crkvi, jer su članovi fondacije pripadnici te crkve. Ukoliko bi deca odbila da idu dobijala bi užasne batine. Do sada je petoro dece dalo iskaz o jezivom nasilju koji su preživeli.

Tri osobe uhapšene

- Čula sam da su tukli decu, više njih je to radilo. Ja sam tamo živela neko vreme, tada su kupili i tu drugu kuću, više kuća. Tamo je smešteno mnogo dece. Jedna devojčica je prijavila šta joj rade -ispričao je jedan od štićenika fondacije pod uslovom anonimnosti.

Pod izgovorom da su oni "njihovi anđeli spasioci", administratori fondacije uspeli su da uzimaju decu na staranje i za to su dobijali velikodušne donacije. Kroz njihove ruke u poslednjih skoro 30 godina prošlo je na stotine dece.

Rumunski mediji pišu da je većina donacija stizala iz inostranstva.

Do sada su uhapšene tri osobe, a protiv troje je pokrenuta istraga.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Neizbežan sudar

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati