Svet

[ Izvor: The Telegraph ]

31. 05. 2024. 18:18 18

Šta ako RUSIJA POBEDI u ratu protiv Ukrajine?

Bivša poslanica ukrajinskog parlamenta Aliona Hlivko za "The Telegraph" je komentarisala šta bi se potencijalno moglo dogoditi ako Rusija pobedi u ratu protiv Ukrajine. Hlivko smatra da bi pad Ukrajine mogao da ohrabri Putina da nastavi sa širenjem na druge države bivšeg Sovjetskog saveza. Pita se i da li bi NATO tada ispunio svoje obećanje o kolektivnoj sigurnosti ili je ono samo prazna priča. NATO-ovu otpornost opisala je krhkijom nego što mislimo, a Putinova pobeda dodatno bi zatresla ionako nestabilne temelje.

Snaga NATO-a ne leži samo u njegovoj vojnoj snazi, već i u nepokolebljivoj predanosti kolektivnoj obrani. Članak 5 obvezuje članice da svaka od njih preduzme mere koje smatra potrebnim ako dođe do oružanog napada. Hlivko objašnjava da mere mogu biti bilo šta, od slanja ratnog broda do pukog izražavanja duboke zabrinutosti, navodi The Telegraph.

Zemlje istočnog krila NATO-a, poput Estonije i Poljske, rade mnogo više nego što savez to formalno zahteva. Estonija je tako daleko ispred svojih saveznika po obrambenoj potrošnji na koju izdvaja 3 odsto BDP-a, kao i Poljska, koja prema vojnim izvorima nema nameru da čeka da ruske čizme kroče na tlo Poljske, već su spremni da započnu rat na ruskoj teritoriji ako Ukrajina padne.

Ako bi Poljska ili Estonija bile napadnute, Nemačka bi bila u stanju pripravnosti sa oko 4.000 vojnika. Hlivko priča kako je razgovarala sa nekoliko nemačkih vojnih čelnika, kancelara i ministrom obrane Pistorijusom koji su na njeno pitanje da li je Nemačka spremna na rat ako Rusija napadne - odgovorili potvrdno, ali sa strahom u očima i oklevanjem u glasu. U najgorem slučaju lako se može zamisliti kako Nemci pribegavaju tradicionalnom diplomatskom dijalogu sa Moskvom, tražeći komunikaciju sa Rusima u pozadini kako bi izbegli eskalaciju. Time bi se dodatno ugrozilo jedinstvo kontinenta.Gora od svega navedenog bila bi činjenica kako bi neke zemlje iskoristile nastali haos. Mađarska bi mogla da bude među prvim evropskim nacijama koja bi se okrenula protiv saveznika. Turska bi takođe mogla da sledi sopstvene interese u Crnom moru ugrožavajući tako sigurnost i drugih članica NATO-a poput Rumunije i Bugarske.

Kina bi slabost NATO-a mogla da protumači kao zeleno svetlo za utvrđivanje dominacije u Indo - Pacifiku i invaziju na Tajvan. Australija i Japan bili bi prepušteni sami sebi, suočeni sa neverovatno opasnom situacijom u regionu. Engleska ne bi imala kapacitet da priskoči u pomoć azijsko-pacifičkim partnerima sa agresivnom ekspanzijom Rusije u Europi, zaključuje Hlivko.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Neizbežan sudar

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati