Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

26. 06. 2024. 15:40 4

Blokirani računi Una TV: Dospeli pod sankcije SAD zbog veze sa Dodikom

Računi Una TV u bankama u Srbiji, kao i dela zaposlenih u toj medijskoj kući, blokirani su, a pretpostavlja se da je razlog to što je kompanija koja je osnivač ove televizije tokom juna dospela na listu pojedinaca i preduzeća koji su zbog povezanosti sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država.

Od predstavnika kompanije Una world, koja se u Srbiji vodi kao osnivač Una TV u našoj zemlji, nema zvanične informacije, ni komentara ove vesti, ali uvidom u registar Narodne banke Srbije vidi se da je blokada nastupila juče, 25. juna 2024. godine. Nezvanična potvrda ove vesti može se čuti i među zaposlenima, ali su čelnici Una TV ostali nemi na pitanja o blokadi.

Na sajtu Agencije za privredne registre može se pronaći podatak da je kompanija Una world d.o.o kćerka firma Una world network d.o.o, preduzeća iz Banja Luke, čiji je opet vlasnik kompanije “Infinity media”, takođe iz Banja Luke. Upravo “Una world network” i “Infinity media” su na listi pojedinaca i kompanija koje je nedavno objavila Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i koje je sankcionisala zbog veze sa Miloradom Dodikom, predsednikom Republike Srpske, i njegovim sinom Igorom. Kako se navodi u saopštenju OFAC, oni su deo mreže koja obezbeđuje "značajne izvore prihoda“ za Milorada Dodika, i njegovu porodicu.Na listu su, prema ovim navodima, tokom juna dodati Milenko Čičić i Đorđe Đurić, te kompanije “Infinity International Group” Banja Luka, “Infinity Media”, “K-2 audio usluge”, “Kaldera Company”, “Prointer ITSS”, “Sirius 2010” i “Una World Network”. Kako navodi OFAC, Čičić je direktor "Kaldere“, dok je Đurić vlasnik kompanije "Infinity“ i njenih podružnica.

Milorad Dodik je od ranije pod američkim sankcijama, kao i njegov sin Igor i kćerka Gorica. OFAC ističe da je Milorad Dodik "svoj službeni položaj koristio za gomilanje osobnog bogaćenja kroz kompanije povezane s njim i Igorom Dodikom“. Milorad Dodik je, kako navodi OFAC, iskoristio svoj službeni položaj kako bi ugovore Vlade RS usmjerio na mrežu privatnih kompanija koje on i sin Igor nadziru."Dok Igor kontroliše mnoge kompanije u ovoj mreži, on prikriva svoju ličnu povezanost s njima oslanjajući se na različite nominalne vlasnike i direktore“, pojašnjava se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Gde si komšo?

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati