Svet

[ Izvor: Nova.rs ]

14. 05. 2024. 06:45 3

Svetski klimatolozi pesimisti: Preti nam katastrofa?!

Stotine svetskih klimatologa očekuju da će globalne temperature porasti na najmanje 2,5 stepeni Celzijusa, što će izazvati katastrofalne posledice po čovečanstvo i planetu, pokazuje istraživanje britanskog "Gardijana". Skoro 80 odsto ispitanika iz Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC) predviđa najmanje 2,5 stepeni globalnog zagrevanja, dok skoro polovina predviđa najmanje tri stepena.

Mnogi naučnici predviđaju "poludistopijsku“ budućnost, koja podrazumeva glad, sukobe i masovne migracije, podstaknute toplotnim talasima, šumskim požarima, poplavama i olujama visokog intenziteta i učestalosti. Brojni stručnjaci su naglasili da se osećaju beznadežno i da su uplašeni neuspehom svetskih vlada da reaguju na klimatske promene uprkos naučnim dokazima.

- Mislim da smo na putu do velikih društvenih poremećaja koji će se odigrati u narednih pet godina. Proizvodnja hrane će biti poremećena - rekla je Greta Pecl sa Univerziteta Tasmanije.

Ali, mnogi su rekli da se borba protiv klimatskih promena mora nastaviti, koliko god bude porasla globalna temperatura, svaki izbegnut delić stepena smanjio bi ljudsku patnju. Britanski Gardijan se obratio svakome ko je učestvovao u IPCC izveštaju od 2018. godine i oni očekuju da će u narednim decenijama doći do klimatskog haosa.

- Klimatska kriza već nanosi veliku štetu širom sveta, sa samo 1,2 stepena globalnog zagrevanja u poslednje četiri godine. Ovo je samo početak. Vežite se - rekla je Džesi Kinan, sa Univerziteta Tulejn u Sjedinjenim Američkim Državama.

Stručnjaci su ocenjuju da su pripreme ljudi za zaštitu od najgorih klimatskih katastrofa trenutno na kritičnom nivou. Leticija Kotrim da Kunja sa Univerziteta u Rio de Žaneiru naglasila je da je izuzetno zabrinuta. Prema trenutnim ocenama, svet je na putu da pređe prag za oko 2,7 stepeni, a istraživanje Gardijana pokazuje da mali broj stručnjaka IPCC-a očekuje da će svet sprovesti neku akciju koja je potrebna da se to smanji. Dipak Dasgupta, sa Instituta za energiju i resurse u Nju Delhiju, u Indiji, rekao je:

- Ukoliko svet, koji je neverovatno bogat, ne učini nimalo da se pozabavi nevoljom siromašnih, svi ćemo na kraju izgubiti.

Mnogi ekspeti su pominjali da će klimatske promene posebno uticati na siromašni sloj globalnog stanovništva.

- Očekujem poludistopijsku budućnost sa velikim bolom i patnjom za ljude globalnog juga. Reakcija sveta danas je za osudu - živimo u doba budala - rekao je južnoafrički naučnik, koji nije želeo da otkrije svoj identitet.

Otprilike četvrtina stručnjaka IPCC-a koji su odgovorili misli da će globalni porast temperature biti zadržan na dva stepena ili će pasti, ali čak su i oni skoro pa izgubili nadu.

- Uveren sam da imamo sva rešenja potrebna za put od 1,5 stepeni i da ćemo ih primeniti u narednih 20 godina. Ali bojim se da bi naše akcije mogle da dođu prekasno - rekao je Henri Nojfelt u klimatskom centru UN u Kopenhagenu.

Liza Šiper, sa Univerziteta u Bonu u Nemačkoj, rekla je:

- Moj jedini izvor nade je činjenica da, kao prosvetni radnik, vidim da je sledeća generacija pametnija i da će bolje razumeti politiku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dugo putovanje u EU

Zoran Živković [16.10.2024.]




Video dana

Sitna nezgodacija

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati