Svet

[ Izvor: Mediji ]

15. 04. 2024. 18:09 7

Ukrajina planira da sruši Krimski most

Ukrajinski zvaničnici kažu da će do sredine jula srušiti omiljeni most Vladimira Putina - Kerčki, koji je vredan 3,52 milijarde evra.

To planiraju da urade sa projektilima "senka oluje", dronovima i novopristiglim borbenim avionima F-16, rekao je stručnjak za oružje za "San". Kijevska vojno-obaveštajna agencija HUR je prošle nedelje objavila da će uništiti Krimski most u prvoj polovini 2024.

Putin je ovaj jedini ruski kopneni most sa Krimom više puta nazvao "čudom", a za Ukrajince je to groteskni prikaz desetogodišnje ruske okupacije, prenosi "Jutarnji list". Njegovo uništenje predstavljalo bi veliki korak u pobedi u ratu u Crnom moru - potez koji bi presekao glavni ruski vojni put snabdevanja i ugasio Putinovu ratnu mašinu.

Brajan Klark, viši saradnik Instituta Hadson i direktor Centra za odbrambene koncepte i tehnologiju, veruje da je sasvim moguće da bi Ukrajina to mogla da uradi, ali za to im treba pravo oružje.

- Najaktivnije branjeni most na svetu mogao bi da bude srušen istovremenim napadima iz vazduha i sa mora u stilu velikog praska - rekao je on "Sanu".

Ovaj stručnjak za pomorske operacije i elektronsko ratovanje predviđa da će projektili "senka oluje" probiti strukturu mosta i da će eksplozivni bespilotni brodovi biti detonirani u njegovoj bazi.

Ukrajinska špijunska agencija SBU već je dvaput orkestrirala napade na ovu važnu lokaciju. Most je oba puta popravljen. Lani u julu je dron prouzrokovao veliku štetu na delu mosta te onemogućio Rusiji da prebaci tenkove i druge vojne zalihe na Krim. A u oktobru 2022. kamion-bomba razneo je središte mosta i zapalio železničku prugu. Sad Ukrajina planira treći napad, kojim bi trebala zauvek da sruši Kerčki most.

- Ukrajina već sad ima većinu sredstava da sprovede ovaj cilj. Predsednik Volodimir Zelenski želi da prekine prisutnost ruske mornarice u Crnom moru, a zapadne navođene rakete dugog dometa su ključne za to. Ako bi Kerčki most bio uništen, Moskva bi izgubila glavnu liniju snabdevanja. To bi odseklo njene trupe i oteralo ih sa poluostrva - rekao je zvaničnik HUR-a.

Kako bi Ukrajina to mogla da izvede?

Klark kaže kako se prvo mora napasti snažno ojačan gornji deo konstrukcije mosta, a za to su idealne krstareće rakete "senka oluje" iz Velike Britanije i njihov francuski ekvivalent SCALP. Oružje za razbijanje bunkera poznato je po svojoj preciznosti i veštinama u izbegavanju PVO sistema, što je neophodno za probijanje štita koji okružuje Krim.

- Ovi sistemi dovoljno su moćni da raskomadaju konstrukciju mosta i i dopuštaju Ukrajini da ga napadne s dovoljno udaljenosti i izbegne rusku PVO - rekao je Klark.

Problem je u tome što Ukrajina ima malo aviona sposobnih za izvođenje ovog napada. Zato im trebaju F-16, koji bi trebali da im stignu u naredna dva meseca. Ali i tu postoji "kvaka". Naime, avioni F-16 još nisu kompatibilni sa "senkama oluje".

- Umesto toga, F-16 će se možda morati napuniti GPS-navođenom municijom, što zahteva veće približavanje meti i izlaganje opasnosti - kaže Klark.

A nakon napada na gornje konstrukcije mosta, treba se fokusirati na njegovu bazu.

- Da biste srušili temelje mosta treba vam veće plovilo bez posade, poput modifikovane barže na daljinsko upravljanje ili malog kontejnerskog broda. Ukrajina bi to mogla da zabije u temelj mosta i detonira ga. Idealno rešenje je jedna ogromna bomba zabijena u oslonac mosta. Kao što smo nedavno videli sa urušavanjem mosta u Baltimoru u SAD, brod se zabio ravno u njegov temelj i sve se srušilo - zaključio je Klark.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati