Svet

[ Izvor: Mediji ]

20. 09. 2023. 07:14 1

Misterija: Šta se dešava sa Kadirovim?

Sve je više spekulacija u javnosti oko zdravstvenog stanja Ramzana Kadirova, usred izveštaja da je lider Čečenije teško bolestan ili čak mrtav, dok stručnjaci kažu da bi dugotrajne zabrinutosti o njegovom zdravlju mogle da utiču na stabilnost njegove – a time i kontrole ruskog predsednika Vladimira Putina –u republici.

- Kadirov je umro - napisao je na "Telegramu" u nedelju čečenski aktivista Abubakar Jangulbajev, bez iznošenja više detalja.

"Telegram" kanal na ruskom jeziku sa preko 224.000 pratilaca izvestio je tog dana da je Kadirov umro tokom vikenda, dok je jedan ukrajinski medij preneo da je on umro u subotu uveče, navodi "Njuzvik". Glasine o zdravlju Kadirova dobile su na zamahu prošle nedelje, kad je portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe Andrij Jusov rekao beloruskom portalu "Neksta" da je čečenski lider bolestan "već dugo vremena" i da ima "sistemske zdravstvene probleme".Savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko preneo je izveštaj ruskih "Telegram" kanala da su vozila sa čečenskim registracijama ulazila u Centralnu kliničku bolnicu u Moskvi, "gde je Kadirov navodno na pregledu/lečenju". Kazahstanski novinar Azamat Matianov je u martu rekao da je čečenski lider u veoma lošem fizičkom stanju, najverovatnije zbog problema sa bubrezima. On je tada izvestio da je Kadirov doveo poznatog nefrologa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Jasina Ibrahima el-Šahata u Grozni radi lečenja.

Moguće je da je Kadirov zbog bolesti propustio Putinovo godišnje obraćanje Saveznoj skupštini 21. februara - prema nekim izveštajima, to vreme je bio u Emiratima na lečenju. Čečenski lider je na video snimcima od početka godine početka godine delovao natečeno i teško je držao otvorene oči. Kadirov je za naglo pogoršanje svog zdravlja navodno okrivio svog ličnog lekara i bivšeg potpredsednika vlade Elčana Sulejmanova, verujući da ga je otrovao injekcijama.Prema izvorima iz obično dobro obaveštenog ruskog “Telegram” kanala "VChK-OGPU", lekar nije viđen od oktobra prošle godine. Pričalo se da je otpušten sa mesta potpredsednika vlade i da je potom nestao bez traga. Sulejmanov je takođe nestao sa društvenih mreža na kojima je ranije bio aktivan, preneo je “Bild”.

Uprkos takvim izveštajima, nije jasno u kakvom je stanju Kadirov. On se pojavio na snimku koji je na društvenim mrežama objavio njegov pomoćnik Umar Daudov, na kojem se vidi kako Kadirov navodno šeta sa porodicom usred glasina o njegovoj bolesti ili smrti.
- Večernja šetnja je bila odličan završetak večere sa porodicom. Iskoristite ove srećne trenutke, prijatelji. Nađite vremena i posvetite više pažnje svojoj porodici. Odmorite se od gužve i ugodite sebi i njima - preneo je Daudov navodne reči Kadirova.

U međuvremenu je popularni, anonimni čečenski kanal na "Telegramu", "1ADAT" rekao da ne može da potvrdi da je Kadirov hospitalizovan.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati