Svet

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

16. 04. 2023. 13:41 45

Šef Vagnera: Ukrajinski udari će nas slomiti

Šef Vagner grupe Jevgenij Prigožin rekao je da veruje da će ukrajinski kontranapad slomiti rusku odbranu, a za to je optužio rusku "dekadentnu elitu".

Kako javlja britanski Telegraf, ovo je prva takva procena nekog iz ruskog vrha od početka rata u Ukrajini.

Prigožin smatra da ruska vojska neće moći da se odbrani od ukrajinskih udara koji se očekuju narednih nedelja.

- Ukrajinska vojska pokrenuće kontraofanzivu i na nekim će mestima biti u stanju da probije rusku obranu - rekao je Prigožin.

Ukrajinski vojni komandanti mesecima planiraju ove kontranapade, iako je i dalje potpuna nepoznanica kada će i gde udariti, prenosi Jutarnji list.

Spekuliše se da bi glavni cilj mogao da bude u okupiranom Melitopolju, koji se nalazi osamdesetak kilometara južno od prve linije nedaleko od reke Dnjepar. Radi se o važnom koridoru koji povezuje anektirani Krim s okupiranim delovima Donbasa.

Ruske snage iskopale su kilometarske rovove nedaleko od Melitopolja, ali Prigožin kaže da ima slabo poverenje u sposobnost tih odbrambenih sistema.

- Postoji realan rizik po Rusiju da će, kada kontraofanziva krene, stvari postati mnogo gore - rekao je Prigožin koji za sve krivi rusko Ministarstvo obrane, te "lenju elitu" koja je nesposobna da pokori Ukrajinu.

Prigožin je postao svetski poznat nakon što ga je Rusija nezvnično angažovala da svoju plaćeničku vojsku prošlog leta pošalje u osvajanje Bahmuta.

U svom javnom obraćanju koje prenosi "Telegraf", Prigožin iznosi tezu kako elite u Moskvi uživaju u luksuzu i birokratiji, te se nadaju da bi se rat mogao okončati pregovorima.

- Njihov fokus nije na narodu ili na zemlji, nego na njihovom položaju u društvu, na komforu i ličnom kapitalu - dodao je on.

Američki Institut za ratne studije veruje da Prigožinovo, pomalo defetističko obraćanje, nije slučajno, već on radi na tome da se okoristi u slučaju ruskog poraza u Ukrajini.

- Njegov esej je tematski i logistički konzistentan s njegovim prethodnim idejama o pretvaranju Vagner grupe u tvrdolinijašku, ideološku, elitnu paravojnu organizaciju - smatraju iz Instituta.

Upravo je Bahmut proteklih meseci bio glavna linija rusko-ukrajinskih sukoba, a Vagnerovi plaćenici bili su ključni u zauzimanju delova grada.

Ukrajinski premijer Denis Šmihalj rekao je u petak da će kontranapadi početi "vrlo uskoro", a u televizijskom obraćanju predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su u toku "završne pripreme".

- Cilj je konstantno uništavanje okupatora, degradiranje njihovih logističkih potencijala i oslabljivanje njihove mogućnosti borbe na okupiranim područjima. To već sada radimo u sklopu priprema za veliku kontraakciju - rekao je Zelenski.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 45

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati