Svet

[ Izvor: N1 ]

17. 05. 2021. 13:53 0

Hrvatski "Beli": Komičar u trci za gradonačelnika (VIDEO)

Na lokalnim izborima u Zadru održanim u nedelju pobedio je HDZ, ali ne sa onolikom prednošću kao na prošlim izborima. Njihov kandidat za gradonačelnika Branko Dukić osvojio je 9.683 glasa, odnosno 38,47 odsto. S njim će u drugi krug Marko Vučetić (SDP) koji je osvojio 6.624 glasa, odnosno 26,32 odsto. Najveće iznenađenje izbora u Zadru je pak Enio Meštrović, komičar koji je osvojio 5.913 glasova, odnosno 23,49 odsto, što podseća na Ljubišu Preletačevića Belog i njegovo učešće 2017. na predsedničkim izborima u Srbiji.

I za njega se još ne zna da li mu je nastup na izborima eksperiment ili ozbiljni pokušaj u politici. Upravo od Meštrovića zavisi budućnost zadarske politike jer je njegova lista za gradsko veće osvojila sedam mandata. Prva je lista HDZ-a sa 11 mandata, a druga je SDP-ova sa osam.

Politički analitičar Sven Marcelić rekao je za TV N1 u Hrvatskoj da ga slabiji ezultat HDZ-a u Zadru nije iznenadio, ali da uspeh Meštrovića jeste.

Računalo se na njegov dobar rezultat, ali ne u ovoj meri, ne tako visoka podrška građana. Što se tiče HDZ-a, očito je došlo i do zamora materijala. HDZ je dosad rutinski uzimao Zadar u prvom krugu ili jako lako u drugom krugu. Sada je HDZ izgubio 3.000 glasova u odnosu na prošli ciklus”, rekao je Marcelić.

“Ono što je sada neugodno za Meštrovića je to da nije verovatno računao na ovakvu podršku i moraće da se izjasni. Lako je biti komičar kad ste marginalna figura, ali sada, kada će od njega zavisiti politička konstelacija u Zadru, hoće li biti za HDZ ili opoziciju, biće pod pritiscima. HDZ je sa standardnih 50 odsto pao na 38 odsto, jasno je da u Zadru postoji energija koja ide prema promeni. Očekujem neizvesnu kampanju u iduće dve nedelje, HDZ nije siguran, nije ni svoju bazu motivisao za izlazak i mislim da će nas čekati tesan drugi krug“, ocenio je Marcelić.

Mediji prenose da je Meštrović sa svojim pristalicama uspeh na izborima proslavio uz jagnjetinu sa ražnja, pivo i AC/DC.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati