Svet

M. R.

22. 01. 2021. 15:33 28

LEKCIJE Milanović Vučiću drži časove o politici i diplomatiji!

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović napustivši današnji skup povodom obeležavanja godišnjice vojno-policijske akcije Maslenica u Zadru zbog ustaškog pozdrava "za dom spremni", pokazao je još jednom da je politika koju on propagira pomirljiva, prijateljska i dobrosusedska. Sa druge strane, srpski predsednik kad god mu se ukaže prilika voli da stavi do znanja srpskoj javnosti da će Srbija biti bolja od Hrvatske, da će bolje prebroditi i ekonomsku i epidemiološku situaciju, čime nesumnjivo pokazuje da neka vrsta rivaliteta između ove dve zemlje i dalje nije prevaziđena! Makar što se tiče Vučića!

Dok se predsednik Milanović na javnim događajima ponaša kao pravi državnik i svojim primerom javnosti pokazuje kako treba negovati dobrosusedske odnose sa Srbijom, o čemu, pored današnjeg postupka svedoči i potresni govor iz avgusta u mestu Grubore, gde je 1995. ubijeno šestoro Srba od strane antiterorističke organizacije Lučko, a za koju niko nije odgovarao, Vučić, kad god ima priliku mora da istakne javno da će Srbija biti bolja od Hrvatske, što jeste jasan znak da nije prevazišao ranije sukobe ove dve zemlje.

Dok Milanović citira Šantića, i za Dositeja Obradovića kaže koliko je bio značajan za razvoj srpske i hrvatske nacije, Vučić sa druge strane ističe da "naša ekonomija u odnosu na hrvatsku stoji mnogo bolje", ali često pomene da se za "odnose Srbije i Hrvatske teško može reći da su ikada bili sjajni". A, onda se vrlo često na Hrvate, baš kao i na sve političke protivnike i neistomišljenike obruše i režimski mediji, pa ukoliko neko javno istupi i kaže nešto što je suprotno onome što predsednik Srbije misli, sledi medijski linč.

Iako odnosi ove dve zemlje zaista nisu bili sjajni, ratovi su završeni i zar ne treba raditi na budućem odnosu, baš kao što radi Milanović, i sve negativne i loše strane odnosa ostaviti u prošlosti?

Međutim, predsedniku Srbije, sudeći po izjavama koje daje, to izgleda jako teško ide.

Tako je jedva dočekao da, gostujući u "Hit tvitu" na Pinku navede da se u Hrvatskoj protiv njega vodi kampanja "žešće i jače nego ikada".

- Panika ih je uhvatila, a da sam na njihovom mjestu - i mene bi, zato što će ih Srbija do kraja sledeće godine preteći po ukupnoj stopi BDP-a i nikada više neće biti ispred nas, nikada više - rekao je tom prilikom Vučić.

Međutim, ni ovo što je izjavio nije očigledno bilo bolje, pa je morao to da ponovi više puta, i dodao "da se tome jako veseli", kao i da će u istoriji biti zapisano "kako je to uradio Aleksandar Vučić". 

Milanović tako od događaja do događaja javnim nastupima i postupcima drži časove Vučiću, kako o politici, tako i o diplomatiji i demokratiji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 28

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati