Svet

[ Izvor: Beta ]

16. 11. 2020. 19:14 1

Štandard: Građani BiH kaznili korupciju i nepotizam nacionalnih stranaka

Građani Sarajeva su na lokalnim izborima glasajući protiv bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) rekli ne korupciji i nepotizmu, a i građani Banjaluke su pokazali da su nezadovoljni autokratskom vladavinom SNSD u Republici Srpskoj, piše danas austrijski dnevni list Štandard (Der Standard).

U analizi pod naslovom "U Bosni i Hercegovini kažnjen etnički svetonazor", list piše da je "bošnjačko-nacionalistička SDA na lokalnim izborima u Sarajevu zabeležila ogroman gubitak glasova" i da su se "građani izjasnili protiv decenijama prisutne korupcije i nepotizma" i protiv partije koja je "pod vođstvom Bakira Izetbegovića u prvom redu klijentelistički orijentisana" i nema "gotovo nikakve vizije i reformske programe".
Štandard piše da je u sarajevskoj opštini Centar kandidat progresivno građanske i multietničke Naše stranke, po oceni lista "jedine reformske i evropskim vrednostima privržene stranke", Srđan Mandić, dobio tri puta više glasova od kandidata SDA, i da je njegovim izborom ta opština "istakla i znak modernosti, pošto Mandić ne nosi muslimansko ime".

- Građani opštine Centar pokazali su tako da je za njih podela ljudi po imenima, takozvanoj etničkoj pripadnosti ili verskoj pripadnosti u svetlu društvenih izazova nevažna - ocenio je Štandard.


Bečki dnevnik piše da je do sada dominantna SDA simbol jednog sistema koji još uvek u velikoj meri daje pečat Jugoistočnoj Evropi.

- Mnogi građani veruju da pripadnost određenoj etničkoj grupi, koja se poistovećuje i sa verskom pripadnošću, treba da određuje njihov život. Takvo razmišljanje je nastalo u 19. veku i dominira politikom ne samo u BiH, već i u Srbiji - piše dnevnik.


Štandard navodi i da će u Banjaluci gradonačelnik postati mladi opozicioni političar Draško Stanivuković, koji se "proteklih godina hrabro zalagao za više demokratije i transparentnosti u Republici Srpskoj, kojom autokratski vada SNSD" Milorada Dodika.

- On (Stanivuković) je 2018. godine bio deo protestnog pokreta 'Pravda za Davida', čiji je cilj bio uvođenje vladavine prava, i oštro je kritikovao autoritarno postupanje srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika. Istina, i Stanivuković je sam nacionalista, pojavljivao se sa zastavom ekstremno desnog četničkog pokreta i pansrpski je orijentisan - zaključuje austrijski dnevnik.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati