Svet

[ Izvor: Mediji ]

23. 04. 2024. 18:43 6

Stejt department brine zbog Dodikove retorike

Američki Stejt department je u Izveštaju o ljudskim pravima u 2023, u delu koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu, naglasio nekoliko zabrinjavajućih stvari, posebno u Republici Srpskoj, sa akcentom na "razornu i zapaljivu retoriku predsednika Milorada Dodika, koja je doprinela povećanim političkim i etničkim napetostima u celoj zemlji", javlja BHRT.

U poglavlju koje se odnosi na poštovanje integriteta pojedinca navedeno je da nekažnjavanje ratnih zločina počinjenih tokom 1992-1995. i dalje predstavlja "ozbiljan problem, posebno za one koji su odgovorni za približno 8.000 osoba ubijenih u genocidu u Srebrenici i za približno 7.600 drugih osoba koje se vode kao nestale i za koje se pretpostavlja da su ubijene".

Tužilaštvo BiH, kako je navedeno, do oktobra 2023. nije podiglo nijednu optužnicu za negiranje genocida ili veličanje ratnih zločina prema izmenama i dopunama Krivičnog zakona BiH iz 2021. godine.

- Tokom godine do 17. oktobra nijedna osoba nije optužena niti procesuirana za poricanje genocida, veličanje ratnih zločina ili podsticanje rasne, verske ili etničke mržnje. Prema Memorijalnom centru Srebrenica, poricanje genocida od strane izabranih predstavnika i medijskih izvora postalo je sve prisutnije, što je Centar označio kao zabrinjavajući trend - navedeno je u izveštaju, u kojem je pomenuto i da je u martu 2023. državni tužilac BiH otvorio predmet protiv predsednika RS Milorada Dodika zbog negiranja genocida.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati