Svet

[ Izvor: Beta ]

05. 11. 2020. 09:04 1

"PRESTANITE DA BROJITE" Haos u Americi, protesti širom zemlje

Desetine gnevnih pristalica američkog predsednika Donalda Trampa okupile su se noćas kod centara za brojanje glasova u Detroitu i Finiksu, dok hiljade njegovih protivnika protestuju širom SAD, tražeći brojanje listića do kraja u saveznim državama u kojima pobednik nije poznat.

Trampove pristalice su došle do centara u Mičigenu i Arizoni, ključnim saveznim državama za ishod presedničkih izbora u SAD, nakon što je objavljeno da je američki predsednik izgubio u te dve države.


Prema agenciji Asošiejted pres, Trampov rival, kandidat demokrata Džozef Bajden pobedio je u Mičigenu i Arizoni.
Gnevni demonstranti su u Detroitu uzvikivali "Prestanite da brojite (glasove)", a u Finiksu "Stop krađi", navodi AP.
Oni su se okupili iako se u centru za brojanje glasova nalaze posmatrači i Republikanske i Demokratske stranke, a brojanje glasova se sve vreme uživo prenosi na internetu.
Do protesta je došlo nakon što je Tramp izjavio, ne navodeći bilo kakav dokaz, da je bilo velikih problema sa glasanjam i brojanjem glasova, naročito kad je reč o glasovima poslatim putem pošte.


Tramp se protivi brojanju glasova u danima posle izbora, iako su neke savezne države propisale da su važeći i listići koji poštom stignu posle izbornog dana. Severna Karolina je odlučila da će biti važeći svaki glas koji stigne do 12. novembra, pod uslovom da je poslat najkasnije 3. novembra, dok Pensilvanija prima listiće do 6. novembra, tri dana posle izbora.
Trampov izborni štab je počeo da sprovodi ono što je američki predsednik nedeljama nagoveštavao, da će dovesti u pitanje integritet izbornog procesa u onim državama koje bi presudno mogle da utiču na njegov poraz na izborima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Prvi put je najteže

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati