Izbori 2024

[ Izvor: N1 ]

14. 05. 2024. 07:05 15

Odbijena izborna lista "Biramo Novi Beograd"

Izborna komisija Gradske opštine Novi Beograd odbila je proglašenje izborne liste "Biramo Novi Beograd - Jelena Jerinić - Ivana Rokvić", koju je za izbore za odbornike Skupštine GO Novi Beograd 11. maja podnela koalicija "Biramo Novi Beograd", objavljeno je na sajtu Republičke izborne komisije.

U obrazloženju odluke navodi se da je Izborna komisija 13. maja primila prigovor birača Mihajla Lazića protiv rešenja kojim se proglašava izborna lista "Biramo Novi Beograd - Jelena Jerinić - Ivana Rokvić (Zeleno-levi front/Ne davimo Beograd, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Ekološki ustanak - Ćuta, Pokret slobodnih građana, Novo lice Srbije)".

Predlažući da Izborna komisija odbije proglašenje izborne liste, podnosilac prigovora naveo je da su na toj listi kandidati lica koja nemaju pravo da biraju i budu birana za odbornike na teritoriji Gradske opštine Novi Beograd i to Dejan Čukić i Goran Ljiljanić.

Razmatrajući navode iz prigovora, Izborna komisija je konstatovala da navedeni kandidati za odbornike dana 3. jula 2023. godine nisu imali prebivalište na teritoriji Gradske opštine Novi Beograd, što je uslov za sve kandidate koji se nalaze na izbornim listama koje su podnete nakon 11. maja, kada je stupio na snagu Zakon o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Za žalbu na rešenje nadležan Viši sud u Beogradu

S obzirom na to da je izborna lista "Biramo Novi Beograd - Jelena Jerinić - Ivana Rokvić" podneta 11. maja u 00.23, Izborna komisija je utvrdila da kandidati sa te liste Dejan Čukić i Goran Ljiljanić nemaju izborno pravo, zbog čega je donela rešenje kojim je odbila proglašenje te izborne liste, koju je dan ranije proglasila.

Protiv ovog rešenja podnosilac izborne liste može podneti žalbu Višem sudu u Beogradu u roku od 72 sata od trenutka objavljivanja rešenja na internet stranici Republičke izborne komisije.

Odbijene i opozicione liste na Voždovcu i u Jagodini

U ponedeljak je i Izborna komisija Gradske opštine Voždovac odbila proglašenje izborne liste "Biramo Voždovac" i donela rešenje o odbacivanju izborne liste "Kreni-promeni", dok je Izborna komisija grada Jagodine istog dana donela rešenje o odbacivanju liste Maja Radojičič - Miroslav Miki Aleksić - Narodni pokret Srbije - dr Zoran Lutovac - Demokratska stranka "Jagodina zaslužuje bolje" (Jagodina protiv nasilja, Boris Tadić - Socijaldemokratska stranka, Pavle Grbović - Pokret slobodnih građana, Ekološki ustanak - Ćuta, Pravo na izbor)".

Izbornoj komisiji Gradske opštine Vračar podnet je prigovor kojim se traži poništenje proglašene izborne liste "Biramo Vračar - Miloš Pavlović", koju čine stranke Zeleno-levi front/Ne davimo Beograd, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Ekološki ustanak - Ćuta, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati