Svet

[ Izvor: N1 ]

10. 12. 2019. 21:01 0

Špigel pokreće priču o ruskim agentima, Harčenko: Špijunska afera je iza nas

"Špijunska afera - šta to beše?" Baš tako je ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko dve nedelje kasnije komentarisao pojavljivanje snimka na kome se vide ruski špijun i njegov srpski doušnik, te je naglasio da špijunska afera nije pokvarila odnose dve zemlje.

Šta su Putin i Vučić rekli jedan drugome o špijuniranju i podmićivanju bivšeg oficira vojske Srbije, ostalo je iza zatvorenih vrata. Tek ambasador Bocan-Harčenko je zadovoljan što ne mora da se vraća dve nedelje unazad, kada je špijunska afera bila u jeku.

- Ja sada ne bih voleo da mi otvaramo ovu čitavu priču koja je iza nas. Nema nikakve sumnje da su naši odnosi sada dobili još jedan podsticaj. I mi sada očekujemo još brži razvoj i intenzivniju delatnost u svim oblastima - rekao je ambasador Rusije u Beogradu, a prenosi N1.

Šta je bilo sa pukovnikom službe GRU Georgijem Klebanom i penzionisanim potpukovnikom vojske Srbije sa inicijalima Z. K? Ko je prikupljao, a ko odavao poverljive informacije? Više nije važno.

- Sve to (špijunska afera) je iza nas - kaže ruski ambasador.

I dok Srbija i Rusija zatvaraju raspravu o špijuniranju, nemački Špigel otvara priču o tome šta i kako rade ruski agenti širom Evrope. Špigel piše o sumnjama nemačkih vlasti da atentatori, koji rade za Moskvu, vrebaju protivnike Kremlja izbegle u Evropu.

Očigledno tenzija između Zapada i Rusije ponovo raste, a Srbija je između dve vatre, kaže Milan Jovanović iz Foruma za bezbednost i demokratiju.

- Problem za nas može da nastane onog trenutka kada se ta dva uticaja isprepletaju. Mi smo videli da ta faza, kada je reč o Zapadu, jeste u uzlaznoj liniji sumnji u pogledu opredeljenosti Srbije za Evropsku uniju. Ja se nadam da Zapad neće postupiti sa Srbijom na isti način kao i u slučaju Ukrajine, gurajući je u situaciju iz koje će se ona teško izvući - kaže Jovanović.

Međutim, ambasador Bocan-Harčenko ne misli da će Srbija morati u jednom trenutku da izabere - Evropska unija ili Rusija. Mišljenja je da na Balkanu ima mesta za sve.

- Svaka delatnost Rusije i svaki projekat potpuno uklapa se u proces integracija, u uključivanje Zapadnog Balkana, pa i Srbije pre svega u evropske aktivnosti, evropske integracije. Zbog toga sam i naglašavao evropski značaj naših projekata - bilo u oblasti infrastrukture ili u energetici - rekao je Bocan-Harčenko.

Kada je reč o Kosovu, ambasador ističe da podela teritorije za Rusiju nije tabu tema.
- Mi ne razumemo ovu akciju, jer je već na teritoriji bivše Jugoslavije stvoreno više presedana. Već su stvoreni 1991. godine. I sada govoriti da će ovo da stvori neki novi presedan... Lično, ja ne razumem zbog čega - rekao je Bocan Harčenko.

Rusija bi prihvatila da Savet bezbednosti UN razmotri podelu teritorije na Kosovu, samo ako Srbija to bude želela.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati