Svet

Direktno.rs [ Izvor: Beta ]

04. 11. 2019. 15:01 0

Nemačka zabranjuje preobraćanje homoseksulaca

U Nemačkoj je najavljen zakon kojim se zabranjuje "preobraćanje" homoseksualaca, odnosno kontroverzna "terapija za lečenje homoseksualnosti".

Oni koji krše zakon mogli bi da se suoče sa kaznom zatvora u trajanju do godinu dana ili novčanom kaznom. Predlog zakona ne precizira kolika bi mogla da bude novčana kazna.

Ostale terapije, one koje tretiraju seksualne sklonosti poput egzibicionizma ili pedofilije izuzete su od predloga zakona.

Nemački ministar zdravlja Jens Špan, koji se inače javno deklariše kao gej, naglasio je tim povodom da biti LGBT "nije bolest" i to ne bi trebalo tako ni tretirati.

Špan je dodao da najavljena zakonska zabrana "jasna poruka društvu i ljudima koji se bore sa svojom seksualnošću: 'Vi ste u redu baš takvi kakvi ste'".

Procenjuje se da se u Nemačkoj svake godine obavi oko hiljadu takvih "terapija", a sprovode ih i sveštenici i psihoterapeuti.

Kroz takve tretmane pokušava se da se suzbije seksualnost neke osobe, a oni se često sprovode na deci i tinejdžerima. Tokom seansi koriste se metode koje uključuju i elektrošokove, a takodje se podstiču i averzije, što medicinski stručnjaci smatraju mentalnim nasiljem.

Posledice mogu biti depresija, anksiozni poremećaji i povećan rizik od samoubistva, a povrh svega, efikasnost takvih terapija uopšte nije dokazana, navodi DW.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati