Hronika

D. Ljutić

21. 04. 2024. 06:57 4

Krvave ulice Srbije: Sve češće SEVAJU NOŽEVI

U poslednjih nekoliko godina, od svih ubistava u Srbiji, kaže nezvanična statistika, samo je trećina učinjena uz pomoć vatrenog oružja, iz prostog razloga jer ono većini nije dostupno. Mnoge prodavnice nude i noževe sa manjim oštricama koji su sakriveni u predmete koji se svakodnevno koriste. Najčešća varijanta je kaišna šnala, dok se prodaju i noževi sakriveni u futrolu koja izgleda kao lančić. Takođe, mogu se pronaći i noževi koji izgledaju kao hemijska olovka, a oštrica se oslobađa skidanjem metalnog vrha - “hemijska sa nožem  ili 2 u 1”. Iako se ne može se zabraniti prodaja noževa, nošenje hladnog oružja je već zakonom zabranjeno.

Dok čitava Srbija žali za mladim životima izgubljenim u "Ribnikaru" i okolini Mladenovca, broj sukoba u kojima se potežu noževi i drugo hladno oružje u Srbiji, a naročito u Beogradu, povećava se i gotovo da nema dana, a da neko nekoga ne povredi koristeći ovo oružje.

Poslednji slučaj smo imali u subotu, kada je muškarac (36) ubio ženu (29) nožem u Novom Sadu, i to nakon što ju je ubo šest puta pred njenom sestrom. To je, ujedno, sedmi femicid u Vojvodini od početka godine.

Prethodno je mladić (22) u utorak oko 3.40 časova navodno napadnut na Autokomandi. Uboden je nožem u predelu bubrega. Nešto ranije je stariji muškarac pretučen i uboden nožem u Višnjičkoj ulici. Beograd je potresao i slučaj MMA reprezentativca Stefana Savića, koji je preminuo usled ubodnih rana zadobijenih u Dunavskoj ulici. Samo je tokom devet februarskih dana 14 osoba napadnuto nožem, od čega je četvoro smrtno stradalo.

Bilo je slučajeva i kada je hladno oružje pronađeno kod dece, kao što se desilo u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar”, kada je kod jednog od učenika nađen nož. Brzom reakcijom ostale dece i školskog policajca, sprečene su moguće posledice. U Staroj Pazovi je učenica osnovne škole donela sekiru u školu i izvadila je na velikom odmoru, ali joj je takođe brzo oduzeta. U martu je učenik prestoničke Osnovne škole "Skadarlija” u Starom gradu udaljen s nastave zbog sumnje da je u školskoj torbi nosio nož.

Maloletnici danas ne mogu da kupe cigarete i alkohol, ali da bi nabavili hladno oružje, lična karta im nije potrebna. Na buvljacima, internetu ili "kod Kineza” bez problema mogu da se kupe kame, skakavci, bajoneti, kompleti kuhinjskih noževa raznih oblika i sečiva, teleskopske palice, mačete, bokseri. Zakon nalaže da se oružje iz kategorije D - hladno oružje, gasni sprejevi, uređaji za izazivanje elektrošokova, određeno vazdušno oružje i neka oružja sa tetivom ili oprugom - može nabavljati bez isprave i prijave nadležnom organu. Odnosno, može ga kupiti ko god želi, bez postojanja bilo kakve evidencije.

Inače, da bi se nešto tretiralo kao hladno oružje (osim onih navedenih u zakonu o oružju i municiju kao što su tetivna i vazdušna oružja sa određenim performansama) uslov je da bude upotrebljeno za napad ili odbranu. Na ulazu u neke javne objekte, na primer sudove, policijske stanice, opštinske zgrade, istaknuto je da je zabranjeno unošenje oštrih predmeta. I igla može da se tretira kao hladno oružje pogodno za napad. Opasni su preklopni noževi takozvani "leptiri" i noževi sa mehanizmom za izbacivanje sečiva poznati kao "skakavci". Takve noževe sa sečivom od deset i više centimetara strogo je zabranjeno nositi.

Nekada tamo davno osamdesetih godina bilo je sasvim normalno da ti policajac odvali šamarcinu ako te uhvati da predveče sediš na Pekabetinom frižideru za sladoled. Nažalost, nasilje je već uspostavljeno kao vid jednostrane komunikacije. U Srbiji je nasilje sve ono što čini ovdašnju svakodnevicu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati